hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Megállíthatatlanul nő a kórházi adósság

A Napi.hu szerint áprilisban újabb csaknem 5 milliárd forinttal nőtt a központi költségvetési szervként működő egészségügyi intézmények lejárt adóssága, amely majdnem elérte a 34 milliárd forintot.

Havonta átlagosan 4,6 milliárd forinttal, év elejétől pedig csaknem 19 milliárd forinttal nőtt a lejárt határidejű tartozások értéke. Az adósság mintegy harmadának, 11 milliárd forintnak több mint két hónapja járt le a fizetési határideje, 8 milliárdnak több mint egy hónapja, de még nem érte el a két hónapot a késés, a 30 nap alatti tartozások összege pedig közel 14 milliárd forint a MÁK legfrissebb adata szerint.

Az adóslista éllovasai változatlanul a Péterfy kórház és a Honvédkórház.

Az adósság egyre masszívabb növekedése a kórházi információk szerint a béremelés következménye, emiatt dologi kiadásokra alig jut már az intézményekben, sőt van, ahol már a bérre sem elég a finanszírozás. Mindezek dacára a Népszava információi szerint 2020-ban sem jut érdemben több gyógyításra, a készülő költségvetés tervezetében mindössze 150 milliárdos pluszt kap az egészségügy, amelyből a természetbeni ellátásokra 40 milliárddal érkezik több, mint 2019-ben.  Ez az összeg még az  idei adósság konszolidációjára sem lenne elég, hiszen ha a tartozások továbbra is a jelenlegi ütemben gyarapodnak, év végére elérhetik akár a 70 milliárd forintot is, közli a lap.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink