hirdetés
2023. február. 05., vasárnap - Ágota, Ingrid.
hirdetés

Masszív európai járványra számít a nyáron a WHO

Az omikron vírusvariáns BA.5 alváltozata miatt már most felpörgött a járvány a kontinensen, közli az MTI nyomán az Infostart.

A koronavírus újabb masszív hulláma várható Európában a nyáron – közölte Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója.

A koronavírus feltehetően erősen fog terjedni a nyár során, mivel a térség országai feloldották eddigi járványügyi óvintézkedéseiket – mondta. "A vírus nem fog attól eltűnni, hogy az államok nem figyelik többé" – tette hozzá.

A WHO szakértői szerint az utóbbi hetekben a fertőzöttek száma az európai kontinensen több mint háromszorosára nőtt a korábbinál sokkal gyorsabban terjedő omikron vírusvariáns BA.5 alváltozata miatt. A WHO európai régiójához tartozó 53 országban május végén naponta 150 ezer új esetet regisztráltak, mára ez a szám a napi félmillióhoz közelít.

A legmagasabb fertőzöttségi mutatókat Ausztriából, Ciprusról, Franciaországból, Németországból, Görögországból, Luxemburgból és Portugáliából jelentették.

Mindemellett a WHO felhívta a figyelmet arra, hogy míg a télen a halálozások napi száma az európai térségben mintegy ötezer volt, addig mostanra a tavaly nyári szinthez hasonló mintegy napi ötszázra esett.

Kluge reményét fejezte ki, hogy az átoltottság és a számos fertőzés közrehat abban, hogy a fertőzés szövődményei általánosságban kevésbé legyenek veszélyesek, mint a járvány kitörésének idején, írja a lap.

*

A világon 547 415 112 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 335 724 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai alapján. Egy nappal korábban a világon 546 359 691 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma pedig 6 334 287 volt.

A fertőzés 193 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI, Infostart)

cimkék

hirdetés
hirdetés

Könyveink