hirdetés
hirdetés
2020. július. 04., szombat - Ulrik.
hirdetés

Táplálkozás

Marihuána csokival: nyerő kombináció

Az emberi szervezet által termelt endokannabinoidok, amelyek a vadkender alkaloidjához hasonló vegyületek, érzékenyebbé teszik a nyelvet az édes íz iránt. Úgy tűnik tehát, hogy a szervezetben ezek az anyagok azért felelősek, hogy étvágyat keltsenek, és fokozzák a táplálékbevitelt – derítették ki japán kutatók.
hirdetés
Korábbi kísérletek kimutatták, hogy az endokannabinoid-injekcióval kezelt egerek csak úgy habzsolták az édes táplálékot. Eddig úgy vélték, a hatóanyagok kizárólag az agy táplálékfelvételért felelős központjait befolyásolják. A fukuokai Kjúsú Egyetem kutatói Josida Rjúszuke vezetésével ezt kívánták felülvizsgálni. Az ellenkező hatást kiváltó, étvágyat elnyomó leptin hormon ugyanis közvetlenül a nyelvre hat, és csökkenti annak érzékenységét az édes íz iránt.
 
Josida csoportjának gyanúja beigazolódott: egereken végzett kísérleteik kimutatták, hogy az endokannabinoid-adagolást követően a rágcsálók sokkal intenzívebben érzékelték az édes ízt, mint azelőtt - tudósít a Die Welt című német lap internetes kiadása. Ez a nyelv ízlelőbimbóinak fokozott érzékenységén alapult, ami pedig egy bizonyos receptor fokozott aktivitására volt visszavezethető. A receptorban egy fehérje afféle „zárként” működik, amelybe mint a kulcs illeszkednek az endokannabinoidok. Ezek az anyagok egyébként nemcsak a marihuánában, hanem saját szervezetünkben is megtalálhatóak.
 
A még mindig sok titkot rejtegető endokannabinoidok tehát nem csekély szerepet töltenek be az étvágy szabályozásában - következtetnek a kutatók az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS). Akár még hasznukat is vehetjük a táplálkozási zavarok és a túlsúly elleni harcban – feltéve, ha az emberben is hasonlóképp hatnak, mint az egerekben.
 
MTI
 
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink