hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Már a héten megjelennek a kórházi főigazgatói pályázatok (Frissítve!)

Kásler Miklós miniszter az ATV Híradójának azt mondta, hogy már ezen a héten megjelennek a pályázatok. A Népszava szerint már kevesebb főigazgató cseréjéről van szó.

A területért felelős miniszter egy háttérbeszélgetésen azt mondta, hogy új főigazgatókat keresnek a legeladósodottabb kórházak élére. Kásler Miklós az ATV Híradó kérdésére azt mondta, hogy a kórházigazgatók jelentős része megbízással vezeti az intézményt, ez pedig nagyobb bizonytalanságot jelent azokkal szemben, akik kinevezéssel kerülnek a kórház élére.

„Akik nincsenek kinevezve, hanem megbízással rendelkeznek, azoknál a kórházaknál ki fogjuk írni a pályázatokat,” jelentette be korábban Kásler Miklós. A tárcavezető emlékeztetett rá, hogy a kórház főigazgatója egy személyben felel a gazdálkodásért is.

„Ahol megjelenik a pályázat, ott az elbírálás során, nagyon sok egyéb szempont mellett a bírálóbizottság figyelembe fogja venni a kórházak gazdasági helyzetét is,” tette hozzá Kásler.

A teljesítményarányú finanszírozás 1990-es évek elején bevezetett rendszere folyamatosan korrekcióra szorul, de mára olyan mértékben változott meg az orvostudomány, hogy a finanszírozás teljes átalakítására van szükség. Ez nem történhet meg egyetlen lépésben, hanem az egész egészségügyi ellátórendszer változásával párhuzamosan kell átalakulnia. Ebben a rendkívül fontos munkában az emberi erőforrások minisztere jelentős mértékben számít a kórházak vezetőire, olvasható a kormany.hu-n.

A Népszava azt írja: szakemberek felidézik, hogy a miniszter már a februári kihelyezett Fidesz frakcióülés idején is nekifutott a kórházi vezetők cseréjének. Végül csak a Szent János élén sikerült vezetőt váltania. Nála aligha az adósság volt a fő probléma, a Szent Jánost a területen érdekelt pénzügyminiszter, Gulyás Gergely kancellária miniszter és a környékbeli fideszes polgármesterek nyomására beemelték a fővárosi szuperkórházas projektbe, és ehhez delegáltak új arcot is az intézmény élére. Így menesztették Kázmér Tibort, és az intézmény vezetését pályázat nélkül bízta rá Takács Péterre, a tárca addigi egészségpolitikai főosztályvezetőjére.

Úgy tudni a politikai beavatkozások nyomán kedd délre a miniszter tízes listája már csak „amúgy is nyugdíjas korú” hét gazdasági igazgató cseréjére és három, periférikus intézmény főigazgatócseréjére „szelídült.” A listát azonban konkrét nevekkel továbbra sem látta senki, csak beszéltek róla.

Hogy az erős emberek léptek, már abból is kiderült, hogy a Pesti Srácok eredeti írását még hétfőn este fél nyolc körül módosították: kikerült belőle a tíz kórházigazgató eltávolítására utaló rész, csak jövőbeni eshetőségként szerepelt benne néhány kórházvezetői poszt meghirdetése. Kedd délutánra pedig az EMMI is kiadott egy közleményt. Ebben a miniszter hitet tett az intézményvezetők mellett, sőt jelezte: kifejezetten számít a kórházigazgatók támogatására. Mint ahogyan azt a közlemény a minisztertől idézte: „A kórházigazgatók nagyobbik része csupán megbízással vezeti intézményét, és ez a bizonytalanság nekik sem jó”. „Én biztonságot szeretnék nyújtani nekik, ezért a közeljövőben számos helyen pályázatot írunk ki a kórházigazgatói posztra, hogy a nyertesek már kinevezéssel, nyugodtan végezhessék felelősségteljes munkájukat a zavartalan betegellátás érdekében."

hirdetés

Könyveink