hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Május elsején létrejön a GYEMSZI

A kormány úgy döntött, hogy május elsejével felállhat a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) - közölte az egészségügyért felelős államtitkárság.

Tájékoztatása szerint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi háttérintézményeinek egy része az új egészségpolitika és az egészségügyi struktúraátalakítás jegyében gazdasági együttműködésben folytatja tevékenységét. Az egészségügyi háttérintézmények és az ágazat hatékonyságának növelését szolgáló új módszertani központ, a GYEMSZI létrehozására vonatkozó javaslatot szerdai ülésén a kormány is támogatta.

Az államtitkárság a közleményben utalt arra, hogy az új szervezet az Egészségügyi Minőségfejlesztési és Kórháztechnikai Intézet (EMKI) alapjain, az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet (ESKI), az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI), az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet (ETI), továbbá az Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ (OSZMK) összeolvadásával jön létre.

Az intézet teljes egészében átveszi az EMKI, az ESKI, az OGYI és az ETI jelenlegi hatósági és egyéb szakmai feladatait, továbbá az OSZMK tevékenységének egy részét. Ezeken túlmenően, a Semmelweis Tervben lefektetett stratégiai céloknak megfelelően a GYEMSZI jövőbeni feladata lesz "az országos egészségügyi minőségfejlesztési és betegbiztonsági stratégia megalkotása, az egészségügyi intézmények közötti funkcionális integrációhoz szükséges kataszterek nyilvántartása, az ágazat informatikai központjának létrehozása".

Továbbá a GYEMSZI felel a nagytérségi egészségszervezési igazgatóságok kialakításáért, monitorozásáért, működteti a szakfelügyeleti rendszert és ez a szervezet végzi majd az ágazatot érintő európai uniós projektek menedzselését is - olvasható a közleményben.

A szaktárca felhívta a figyelmet arra: az egészségügyi állami közfeladat-ellátás körében jelenleg mintegy kéttucatnyi, az egészségügyi kormányzat irányítása vagy felügyelete alá tartozó országos intézet létezik.

"Az integráció célja a nagyfokú szervezeti-működési szétaprózottság megszüntetése, valamint – összhangban a kormányprogrammal – az egészségügy fenntartható pályára történő átállítása" - fogalmazott az államtitkárság.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a háttérintézményi átszervezésekről szóló konferencián jelentette be, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), a tisztiorvosi intézményrendszer és a mentőszolgálat változatlan státuszban marad az egészségügyi háttérintézmények átszervezése során, s szintén megmarad a másodfokú hatóság szintjén az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH).

Két területen viszont közlése szerint komoly átalakítás várható. A szakmai háttérintézmények terén létrejön egy nagy gyűjtő háttérintézmény, a GYEMSZI, emellett a gyógyító intézmények, egyetemek orvoskarainak az oktatási államtitkársággal közös felügyeleti rendszeréhez egy menedzsment jellegű intézményrendszer kialakítását tervezik.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink