hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Majomhimlő: bármilyen fizikai kontaktus útján terjedhet

Mivel ez bármiféle fizikai kontaktus útján lehetséges, az a feltételezés, hogy a majomhimlő tovább fog terjedni az InfoStart szerint.

Az első eset májusi felfedezése óta 3400 majomhimlős beteget találtak, egyikük pedig bele is halt a fertőzésbe. A WHO jelenleg is vizsgálja a kitörésben megfertőzött gyerekek esetét: Nagy-Britannia mellett Spanyolországban és Franciaországban is előfordultak esetek.

A WHO adatai szerint az esetek száma egyre nő, ezért szigorítani kell az érintett országokban a felügyeletet – írja a Sky News. "Aggódom a tartós terjedés miatt, mert ez azt sugallja, hogy a vírus tartósan jelen van a közösségekben és átterjedhet a magas kockázatú csoportokra, köztük gyermekekre, immunhiányos betegekre és terhes nőkre" – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

A WHO már részletes útmutatást adott ki a járvány kitörésével kapcsolatban, június elején pedig figyelmeztetett arra, hogy ha nem történnek megfelelő intézkedések, a betegség szélesebb körben fog elterjedni. A hétvégén viszont arról is döntöttek, hogy egyelőre nem globális egészségügyi vészhelyzet a majomhimlő jelentette fenyegetés.

Még mindig férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak adják a fertőzöttek legnagyobb részét, de az nem tiszta, hogy ez egyben azt is jelenti, hogy az ő körükben terjed a leginkább a vírus, vagy inkább azt, hogy ők azok, akik leginkább odafigyelnek szexuális egészségükre és tünetek esetén azonnal lépéseket tesznek.

Mivel a majomhimlő bármiféle fizikai kontaktus útján terjedhet, az a feltételezés, hogy a majomhimlő tovább fog terjedni egyre szélesebb körben.

(forrás: Infostart)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés