2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Európa a majomhimlő-járvány epicentruma

A Portfolio szerint 25 európai országban több mint 1500 esetet azonosítottak, ezek globális szinten a megbetegedések 85 százalékát teszik ki.

Egyre jobban terjed a majomhimlő a világban: az igazolt fertőzöttek száma már meghaladja a 2 ezret, a gyanús esetekkel együtt pedig már 2200 körüli érintettről van tudomása a hatóságoknak szerte a világon az Our world in Data adatbázisa szerint.

Európában Nagy-Britanniában van a legtöbb majomhimlős, az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynöksége (UKHSA) június 14-ig 524 esetet regisztrált. Az EU-n belül a legtöbben, 313-an Spanyolországban kapták el a fertőzést, de sok, 263 esetet azonosítottak Németországban, 231-et Portugáliában és 125-öt Franciaországban. Megugrott az esetszám Olaszországban (80), Olaszországban (48) és Belgiumban (36) is, míg a többi országban egyelőre csak néhány fertőzöttet találtak.

A legutóbbi, június 10-i összesítés óta az Európából Románia került fel újonnan a majomhimlő-térképre, a kontinensen kívül pedig Venezuela volt az, ahol szintén felütötte már a fejét a betegség, derül ki a Portfolio összeállításából.

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink