hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Magyarország teljes körűen biztosítja az Ukrajnából érkezők egészségügyi ellátását

Magyarország minden ukrajnai menekülőt fogad és ellát, a kormány szálláshelyet és szükség esetén egészségügyi, kórházi ellátást is biztosít a menekülőknek. Az egészségügyi ellátás protokollját Kásler Miklós miniszteri utasítása rögzíti, írja közleményében az Egészségügyért Felelős Államtitkárság.

Eszerint a hazánkba érkező ukrajnai menekülőknek szükség szerint gyógyszert, kórházi ellátást és a tartósan itt maradóknak a magyar embereket is megillető ellátásokat biztosítja a kormány. Tehát egészségügyi alapellátásra, járóbeteg-szakellátásra, kórházi ellátásra, betegségük kezeléséhez szükséges gyógyszerekre, gyógyászati segédeszközökre, sürgősségi fogászati kezelésre, terhesgondozásra, szülészeti ellátásra, és védőoltásokra is jogosultak. Az Ukrajnából érkezők ingyenes telefonszámot is hívhatnak, ha egészségügyi ellátásukat kapcsolatban tolmácsot szeretnének igénybe venni.

A menekülőket már a határmenti gyűjtőpontokon mobil egészségügyi csapatok várják a nap 24 órájában és biztosítják a menekülők egészségügyi szűrését, ellátását, koronavírus-tesztelését és szükség esetén megszervezik kórházi ellátásukat.

Minden Magyarország területén jogszerűen tartózkodó, Ukrajna területéről menekülő ukrán állampolgár, ukrán-magyar kettős állampolgár, valamint korábban Ukrajnában jogszerűen tartózkodott és onnan hazánkba menekülő harmadik országbeli állampolgár jogosult térítésmentesen, vagy a magyarországi térítési díjakkal azonos díjért a szükséges egészségügyi ellátásra.

Magyarország biztosítja számukra az egészségügyi alapellátást, a sürgősségi ellátást és krónikus ellátást is.

Az egészségügyi alapellátást a lakóhely, tartózkodási hely szerinti területi ellátási kötelezettséggel bíró háziorvos biztosítja, aki ha szükséges a területi ellátást biztosító kórházba utalhatja a beteget. Sürgősségi ellátás esetén a betegek szállítása az Országos Mentőszolgálat bevonásával történik. A települési önkormányzat által biztosított egészségügyi ellátások is, mint az ügyeleti ellátást, igénybe vehetőek. A védőnő a körzetében tartózkodó menedékes számára a védőnői gondozás lehetőségét felajánlja és biztosítja.

A védőoltásokat a háziorvosnál, illetve házi gyermekorvosnál kaphatják meg. Felvehetik az életkorhoz kötött kötelező védőoltásokat, illetve a koronavírus elleni védőoltást, az influenza elleni védőoltást valamint az MMR oltást is.

A betegek számára a szükséges gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök biztosítása vényen való rendeléssel történik, amelyeket ezen érintettek sürgős szükség esetén ingyenesen, egyéb esetben a társadalombiztosítás egyes ellátásaira jogosultak által fizetendő díjjal megegyező díjért válthatnak ki. A gyógyszertárak ebben az esetben a gyógyszerek nevét, teljes árát tartalmazó, a menekültügyi hatóság részére kiállított számlát a NEAK közreműködésével számolhatják el.
      
Amennyiben az egészségügyi ellátás során nyelvi akadály merül fel, úgy az 1812-es telefonszámon tolmács vehető igénybe, közölte az Egészségügyért Felelős Államtitkárság.

(forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárság, MTI-OS)
hirdetés

Könyveink