2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Az EU több mint tízezer kórházi helyet biztosít a menekülteknek

Az Európai Unió több mint tízezer kórházi férőhelyet biztosít tagállamaiban a sürgős orvosi ellátásra szoruló ukrajnai menekültek számára, közölte hétfői lengyelországi sajtóértekezletén Sztella Kiriakídisz, az Unió egészségügyi biztosa.

Az Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszterrel az ukrán határ közelében, Mlyny faluban kialakított befogadóközpontnál tartott közös sajtóértekezleten Kiriakídisz közölte: létrejön a határon átlépő, sürgős orvosi ellátásra szoruló menekültek biztonságos és gyors szállítását lehetővé tevő európai rendszer. Ennek keretében több mint tízezer kórházi férőhelyet biztosítottak az uniós tagállamokban a gyermekgyógyászati, onkológiai és égési sebészeti osztályokon.

Niedzielski a sajtóértekezleten megerősítette: az ukrajnai menekültek száma már meghaladta az 1 milliót. Lengyelország mindegyiküket befogadja – hangsúlyozta, egyúttal nagyon nehéznek minősítette a helyzetet. Utalt az Ukrajnából elmenekült, súlyos betegségekben szenvedő emberekre, valamint a lengyelországi befogadóközpontokban jelentkező, a hosszú úton kimerült, illetve útközben sérülést, balesetet szenvedett menekültekre, akik között számos gyermek is van.

Lengyelország nyitott a menekültek megsegítésére, de a helyzet "erőpróbát jelent az egész EU számára" húzta alá Niedzielski. A miniszter az ukrajnai háború kitörésekor bejelentette: Lengyelország 120 kórházban 7 ezer férőhelyet biztosít az orvosi ellátásra rászoruló ukrajnai menekültek számára.

Niedzielski és Kiriakídisz hétfőn a Mlyny befogadóközpontban működő orvosi elsősegélyhelyre, valamint a dél-lengyelországi Rzeszów egyik, ukrajnai betegeket ápoló kórházba látogatott.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink