hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Egészségügyi és oktatási intézmények is segítenek a menekülteknek

Az Egis Gyógyszergyár Zrt., a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, az Erste Csoport és a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) is ajánlott fel pénzt, humanitárius segélyt és másféle segítséget az ukrajnai háborúból menekülőknek.

Az Egis Gyógyszergyár Zrt. több mint 100 millió forint értékű humanitárius segítséget ajánlott fel Ukrajnában elérhető gyógyszerkészleteiből. Továbbá az Egis-csoport ukrajnai képviseleténél foglalkoztatott több mint száz emberről, valamint családtagjaikról is igyekeznek gondoskodni. Biztosítják a kapcsolattartást és a Magyarországra érkező munkatársakat és családtagjaikat, eddig csaknem 70 embert a cég Zamárdiban található üdülőjében fogadja és teljes ellátást nyújt nekik. Az Egis minden érkező kollégát, illetve családtagot anyagi segítségben is részesít.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet sürgősségi ambulanciával, Lelki Krízis Gyermekambulanciával és ingyenesen hívható zöld számmal segíti a menekültek betegellátását. Az Ukrajnából érkezett, egészségügyi ellátásra szoruló gyermekeket a hét minden napján 0-24 óráig fogadják, a +36 80 200 223-as telefonszámon pedig sürgősségi forródrótot nyitottak, amely egész nap ingyenesen hívható a gyermekegészségügyi ellátással kapcsolatban felmerülő kérdések esetén. A kommunikációt szükség esetén ukrán tolmács segíti. A +36 30 44 34 751-es telefonszámon elérhető Lelki Krízis Gyermekambulancián külön specialisták segítik a háború és az otthon elhagyásával járó stressz, valamint a veszteségek és a gyász feldolgozását.

Az intézet kiemelte: zavartalan a gyógyszer, vér, vérplazma, infúzió, egyéb segédanyagok pótlása, a szükséges orvostechnikai eszközök biztosítása, valamint felkészültek az ukrán gyógyszerkészítményeket helyettesítő magyarországi gyógyszerek azonosítására. A humanitárius segítségnyújtásban segíteni szándékozók a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány 16200182-00067427-es számlaszámára utalhatnak.

Az Erste Csoport egy-egy millió euróval támogatja partnerszervezetein, a Caritason és a Vöröskereszten keresztül az ukrajnai háború menekültjeit, rászorultjait. A román leánybank, a BCR emellett 100 ezer eurót adományozott a Save the Children, a Vöröskereszt és a román kormány hasonló célú kezdeményezéseinek. A cseh és a szlovák alapítványok 400 ezer eurót adományoztak, illetve 50 ezer eurót a Caritasnak és a helyi "Človek v ohrození" (Emberek veszélyben) alapítványnak. Az Erste Bank Hungary és munkatársai eddig több mint 50 ezer eurót adományoztak Ukrajna és lakossága megsegítésére. Mindezek mellett az Erste Alapítvány egymillió eurós költségvetési keretet biztosít Ukrajna lakosságának akut és középtávú segélyezésére.

Az Erste Csoport a George-ban, digitális banki platformján adományozási funkcióval is támogat kiválasztott segélyszervezeteket. A több mint kétmillió George-felhasználó Ausztriában egy új gombot talál az átutalási felületen, amely közvetlen utalási lehetőséget kínál a "Nachbar in Not" ("Neighbor in Need") segélyprogramhoz. Az új szolgáltatás már elérhető a George Weben. Ugyanez az egyszerű adományozási funkció elérhető az összes többi piacon, ahol az Erste Csoport ügyfelei George-ot használnak: Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Horvátországban és Romániában. (Magyarországon a George App frissítése a hét második felében várható.) Ezeken túlmenően az Erste Csoport számláiról minden Ukrajnába irányuló sikeres fizetés ingyenesen teljesíthető. Az esetlegesen felmerülő díjakat az átutalás után visszatérítik a számlatulajdonosnak. Továbbá az Erste Csoport egyes leánybankjai Kelet-Közép-Európában ingyenes számlákat biztosítanak az ukrán menekülteknek a pénzellátás és az átutalások megkönnyítése érdekében.

A Károli Gáspár Református Egyetem a március 5-ei jótékonysági koncertjéhez kapcsolódó adománygyűjtés során összesen 4,246 millió forint gyűlt össze a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola közösségének megsegítésére.  A jótékonysági esten fellépett többek között Miklósa Erika, a Magyar Állami Operaház Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Érdemes művésze, Kokas Katalin Liszt Ferenc-díjas hegedű- és brácsaművész, Kokas Dóra csellóművész és férje, Maxim Rysanov nemzetközi hírű brácsaművész. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola megsegítésére az alábbi bankszámlaszámra utalva küldhetnek további felajánlásokat: (Erste Bank): 11600006-00000000-97955522, nemzetközi formátumban, IBAN: 9116000060000000097955522, a kedvezményezett neve, Kárpátaljai Magyar Felsőoktatásért és Közoktatásért Alapítvány, a közlemény rovatba írják azt, hogy KRE adomány.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink