hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Magyar kutatók nyertek

A Magyar Tudományos Akadémia Lendület-programjának kutatócsoport-vezetőit díjazták idén az Európai Kutatási Tanács Starting Grant pályázatán, írja az Origó.

Milyen agyterületek működnek együtt tanulás közben? Hogyan lehet füstgázokból tüzelőanyagokat előállítani? Hogyan indul meg az új bolygók keletkezése a fiatal csillagok körüli porkorongban? E témák magyar kutatói nyertek jelentős összeget idén az Európai Kutatási Tanács (ERC) Starting Grant pályázatán. Mindhárman a Magyar Tudományos Akadémia Lendület-programjának kutatócsoport-vezetői. Hangya Balázs az MTA KOKI-ból, Janáky Csaba a Szegedi Tudományegyetemről és Kóspál Ágnes az MTA CsFK-ból öt évre szóló, egyenként nagyjából másfél millió eurós támogatást kaptak, olvasható az origo.hu-n.

Hangya Balázs kutatásai során azt vizsgálja majd, hogy az agy különböző kéregalatti, úgynevezett neuromodulátoros rendszerei hogyan dolgoznak össze a tanulás során. Ezen belül két idegsejttípusra, a tanulásban és figyelemben szerepet játszó kolinerg, valamint az agy belső jutalmazási rendszerét szabályozó dopaminerg idegsejtekre fognak fókuszálni. A kutatás jelentős eredményeket hozhat például a Parkinson- és az Alzheimer kórban tapasztalt kognitív zavarok megértésében.

A teljes cikkért kattintson az origo.hu-ra.

(forrás: [origo])
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink