hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Súlyos betegségek gyógyítását segíti egy magyar cég

Világszerte több mint 120 labort szerelt fel egy magyar cég a csúcstechnológiát alkalmazó mikroszkópjaival, írja a G7.

Az eszközöket gyártó Femtonics-nál is élénk kutatómunka zajlik, amelynek eredményeit a legrangosabb folyóiratokban és konferenciákon közlik a cég munkatársai. Rózsa Balázs és Katona Gergely 2005-ben alapították a céget. Eleinte úgy tűnt, hogy az Akadémia is beszáll a vállalkozásba, ám végül a szabályozás ezt nem tette lehetővé, de az MTA akkori elnöke, Vizi E. Szilveszter is részt vett az alapításban.

Az orvosokból, gépész-, villamos- és optikai mérnökökből, illetve biológusokból, lézerfizikusokból és szoftverfejlesztőkből álló csapat mára a világ leggyorsabb és egyedülálló módon három dimenzióban pásztázó mikroszkópját gyártja, amely a konkurens termékekhez képest egymilliószor gyorsabban tudja felmérni a megfigyelt élőlények agyi aktivitását. Egy ilyen berendezéssel például alaposan meg lehet vizsgálni, hogy ha egy egér lát valamit, az az agyában milyen aktivitást vált ki. Ezeket a megfigyeléseket felhasználva pedig adódik egy még izgalmasabb lehetőség: az agy megfelelő részeinek ingerlésével ugyanúgy rekonstruálni lehet a korábban látottakat az élőlények számára, mintha azokat ismét a saját szemével látná.

Mindez pedig kulcsfontosságú lehet a látásromlás, a vakság és más betegségek kezelésében. Sőt, a csapat hosszú távú célja egy olyan agy-gép interfész megalkotása, amely nagy sebességű kétirányú kapcsolatot hoz létre az ember és a gép között. Ezen fejlesztéseikben az egyik legfontosabb partnerük a nemrég Magyar Szent István Renddel is díjazott, a Nobel-díj várományosaként is említett Roska Botond, aki a svájci Friedrich Miescher Institute-ban kutatja a látás folyamatának idegrendszeri vonatkozásait a Femtonics berendezéseivel.

Az agyi interfészekhez vezető hosszú fejlesztési út minden egyes lépcsőfoka úgy van megtervezve, hogy társadalmi és gazdasági eredményeket is hozzon. Ennek jegyében született meg a Nature kiadványában méltatott új mikroszkópcsalád is, és végezték el az első sikeres humán terápiás beavatkozásokat Erőss Loránddal az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet és a Femtonics közös pályázatának keretében.

További részletek

(forrás: G7)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink