hirdetés
2024. április. 17., szerda - Rudolf.
hirdetés

 

Magyar kutatók a régiós élmezőnyben

Több mint 140 millió eurót (42 milliárd forint) nyertek el magyar intézmények, vállalkozások az Európai Unió kutatási, fejlesztési és innovációs, Horizont 2020 (H2020) programjában, közölte a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH).

A magyar kutatók a régiós élmezőnyben vannak, mivel a H2020 programban és az Európai Kutatási Tanács (EKT) pályázatain több támogatást nyertek el, mint amennyi a nemzeti kutatási, fejlesztési és innovációs ráfordítások alapján a többi országgal összehasonlításban arányos lenne, hangsúlyozta összegzésében NKFIH. Az elnyert pénz 34 százaléka kerül vállalkozásokhoz, 33 százaléka felsőoktatási intézményekhez, 26 százaléka pedig kutatóintézetekhez. A felsőoktatási intézmények közül az elnyert támogatások nagysága alapján a Semmelweis Egyetem, míg a támogatott projektek száma alapján a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem áll a vezető helyen.

A magyar pályázók a 142 millió euró teljes támogatási összegből a legtöbb forrást az információs és kommunikációs technológiák (16 millió euró), az élelmezésbiztonság, a fenntartható mezőgazdaság és erdőgazdálkodás (15 millió euró), valamint az intelligens, környezetkímélő és integrált közlekedés (9,9 millió euró) témakörökben nyerték el. Az Európai Bizottság tanulmánya szerint pozitív példa az idén májusban átadott szegedi lézerkutató központ, amelynek előkészítésekor és felépítésekor az uniós és nemzeti forrásokat egy innovatív finanszírozási modellben együtt használták fel.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink