2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Magyar kutatás vizsgálta a kullancsok fertőzöttségét

Egy új kutatásból kiderült, hogy hazánkban a kutyákról gyűjtött kullancsok közül több az állatokra és az emberre veszélyes kórokozókat hordoz. Vérszívásuk során anaplazmózist, babéziózist vagy Lyme-kórt okozó kórokozókkal fertőzhetnek, és előfordulhat az is, hogy rövid időn belül többféle kórokozó jut az állatba. Ezekre a kockázatokra figyelmeztet dr. Farkas Róbert, az Állatorvostudományi Egyetem Parazitológiai és Állattani Tanszék professzora.

A világszerte előforduló kullancsok az állatok és emberek külső élősködői, amelyek számos vírus, baktérium és egysejtű kórokozó hordozói és terjesztői (vektorai). Magyarországon eddig 27 kullancsfajt azonosítottak, melyek közül 21 őshonosnak tekinthető. A társállatokon két kullancsfaj egyedei fordulnak elő, amelyeket kutyakullancsnak, illetve közönséges kullancsnak neveznek – ezek jelentenek leginkább veszélyt házikedvenceinkre.

Az MSD Animal Health 2019 és 2021 között a Protect Our Future Too (Védd meg a mi jövőnket is) kezdeményezés keretében 327 darab kullancsot azonosított és vizsgált meg, melyeket 211 kutyáról és 12 macskáról gyűjtöttek, annak érdekében, hogy megállapítsa, milyen gyakorisággal fordulnak elő különböző kórokozók ezekben az élősködőkben.

A kullancsok különböző kórokozók terjesztésére való képességének molekuláris vizsgálata fontos mindazon potenciális kórokok azonosításához, melyeknek ezek a külső élősködők vektorai lehetnek – magyarázza dr. Farkas Róbert. – Az ilyen típusú monitoring tevékenység nagyon sok értékes információt nyújt a kullancsok által terjesztett betegségek járványtanáról és elősegíti olyan hatékony módszerek kifejlesztését, melyekkel megelőzhető azok terjedése az állat- és a humán populációban.”

A legtöbb fertőzöttnek talált kullancsban az anaplazmózist, a fehérvérsejtek károsodásával járó betegséget okozó baktérium fordult elő (a vizsgált közönséges kullancsok 13,5%-ában). Győr-Moson-Sopron és Békés megyéből gyűjtött kullancsok több mint 30 százaléka volt fertőzött. Az állatok és az ember betegségét okozó baktérium ellen nincs védőoltás a háziállatok számára, ezért a terjesztő kullancsok elleni védelemmel lehet védekezni. „Eddig Magyarországon kevés adat állt rendelkezésre a kutyákról és macskákról gyűjtött kullancsok fertőzöttségére vonatkozóan. A tény alapján, hogy a kullancsok viszonylag nagy százalékában fordult elő a kórokozó, arra kell gondolni, hogy Magyarországon állatokban és az emberekben nő az anaplazmózis előfordulásának a kockázata” – hangsúlyozza.

Az említett vizsgálatok is igazolják, hogy a kutyák babéziózisa gyakori hazánkban. Ez a parazitózis életveszélyes betegséget okozhat a vörösvértestek károsításával. Mivel a betegség végzetes kimenetelű lehet, nagyon fontos, hogy megelőzzük a kullancscsípést és ezáltal a kutyák fertőződését. „A kutyákról gyűjtött, ún. kutyakullancsok 8,5 százalékában fordultak elő babéziák, a vizsgált megyék mindegyikében voltak fertőzött kullancsok, a Baranya megyéből származó kullancsok 40 százaléka hordozta az egysejtűeket” – hívja fel a figyelmet a szakértő.

A vizsgált kórokozók közül a Lyme-kórt okozó borreliák fordultak előlegkisebb gyakorisággal, a kutyákról leszedett közönséges kullancsok 6,1 százalékában voltak. Köztudott, hogy ezek a baktériumok az emberben súlyos megbetegedéseket okozhatnak. A társállatok is fertőződhetnek, de ritkán mutatkoznak klinikai tünetek, és a borreliákat a házikedvencektől közvetlenül nem lehet elkapni.

Az éghajlatváltozás egyik következménye, hogy a külső élősködők, így a kullancsok gyakoribbá válnak a környezetben, mivel hosszabb ideig képesek aktívak maradni a természetben. „A gazdiknak észben kell tartaniuk, hogy a kullancsok elleni megelőzés mindig egyszerűbb, mint az általuk terjesztett betegségek elleni kezelés, hiszen a kórokozók ellen nem állnak rendelkezésre hatékony vakcinák. A parazitaellenes készítmények használata a legegyszerűbb és fájdalommentes módja mind a külső, mind a belső élősködők elleni védelemnek.”

Dr. Farkas Róbert arra bátorítja a gazdikat, hogy társállataikkal jelentkezzenek be állatorvosi vizsgálatra, és kérjenek tanácsot a hosszanható és hatékony parazitaelleni védelem érdekében.

-----------------------------------------------------------------------------------------

1Babesia canis, Anaplasma phagocytophilum, Borrelia burgdorferi sensu lato valamint az Ehrlichia canis kórokozók előfordulása kutyákról és macskákról gyűjtött kullancsokban Magyarországon

 

Dr. Farkas Róbert

Dr. Farkas Róbert egyetemi tanár, az MTA doktora 1976-ban kapott állatorvos-doktori diplomát. A Parazitológiai és Állattani Tanszéken 1982 óta dolgozik, amelynek 2001 és 2017 között a tanszékvezetője volt. 2012. július 1-től oktatási dékánhelyettesként, majd rektorhelyettesként dolgozott 2016. december 31-ig. Tudományos közleményeinek száma közel 200. A Magyar Parazitológusok Társaságának 17 éven át volt elnöke. Az állatorvos parazitológusok európai kollégiumának tagja. 2003 és 2006 között Széchényi ösztöndíjban részesült. A Magyar Parazitológusok Társasága emlékérmével 2007-ben, Tolnai Sándor Díjjal 2012-ben, a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetéssel 2017-ben ismerték el szakmai munkáját.

A Protect Our Future Too kezdeményezésről

Az MSD Animal Health több mint 30 országban, köztük Európa, Oroszország, Észak-Afrika és Közel-Kelet régióiban indította el a Protect Our Future Too kezdeményezést (#Protectourfuturetoo), melynek célja, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozás okozta, társállatok egészségét érintő kockázatokra, melyek a melegebb őszi és téli hónapok, illetve az általánosságban vett magasabb hőmérséklet következtében jelentkeznek. A kezdeményezésen belül a www.protectourfuturetoo.com/hu oldalon a gazdik és állatorvosok további hasznos információkat kaphatnak ahhoz, hogy az év egésze folyamán megfelelő védelmet biztosíthassanak kutyáik és macskáik számára.

Az MSD Animal Health-ről

Az MSD, mint vezető nemzetközi biogyógyszerészeti vállalat több mint egy évszázada nyújt gyógyszereket és vakcinákat a világ számos legnagyobb kihívást jelentő betegségére. Az MSD Animal Health az egyesült államokbeli Merck & Co. vállalat divíziója, az MSD globális állategészségügyi üzletága. Az MSD Animal Health a „Tudomány az állatok egészségéért” elkötelezett támogatójaként állatorvosoknak, állattartóknak, kisállattulajdonosoknak és kormányoknak kínál állatgyógyászati készítményeket, vakcinákat, egészségmenedzsment megoldásokat és szolgáltatásokat, valamint termékek széles körét a digitálisan összekapcsolt azonosítás, a nyomon követhetőség és a monitoring terén. Az MSD Animal Health célja, hogy megóvja és fejlessze az állatok és tulajdonosuk egészségét, jóllétét és teljesítményét. A vállalat kiterjedten fektet be dinamikus és átfogó kutatás-fejlesztésekbe és a modern, globális ellátási láncba. Az MSD Animal Health több mint 50 országban van jelen, míg termékei mintegy 150 piacon érhetőek el. www.msd-animal-health.hu/

(forrás: Flow pr)

cimkék

hirdetés

Könyveink