hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Réthelyi Miklós magántőkéről és a háziorvosokról

Réthelyi Miklós szerint három pontnak kell teljesülnie ahhoz, hogy további magántőkével lehessen számolni az egészségügyben. Első lépésként a háziorvosi tevékenység áttekintését nevezte meg a kijelölt nemzeti erőforrás miniszter a Világgazdaságnak adott interjúban.

A keddi számban megjelent interjúból kiderül: Réthelyi Miklós az egészségügyi ágazat gondjait elsősorban a forráshiány és a szervezetlenség okozzák. Álláspontja szerint nem elég erős az alapellátás, és vannak olyan területek is – így például a pszichiátria - melyek az összeomlás szélén állnak. Mindezért a kijelölt miniszter szerint „nm lehet kérdéses, hogy szükség van egy országos pszichiátriai intézetre”.

Az alapellátás kapcsán elmondta, a háziorvosokat szeretné tehermentesíteni az adminisztrációtól, ugyanakkor hangsúlyozta: a betegellátást a háziorvosok felé kell irányítani. Az orvoshiány megoldására a rezidensképzés mellett gyorsított szakképzéseket indítana kórházi és klinikai gyakorlattal rendelkező szakemberek számára.

Réthelyi Miklós a teljesítményvolumen-korlátot okolja a kórházi adósságok kialakulásáért, de hangsúlyozta: alapos kivizsgálást igényel az okok felderítése.

A magántőke szerepével kapcsolatban elmondta, már most is van magánpénz valamennyi, a minisztériumához kapcsolódó területen, ám további bevonásra csak tökéletesen áttekinthető és tisztán működő rendszer esetén kerülhet sor. További feltétel, hogy magánérdek csak a közjó elsőbbsége mellett érvényesülhet, illetve abban az esetben, ha a betegellátás minőségét lényegesen emeli és népegészségügyi szempontból is eredményt hoz.

A teljes interjú a Világgazdaság honlapján olvasható.

hirdetés

Könyveink