hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Limfómák: a kevéssé ismert rákbetegség

Száznegyven különböző rosszindulatú vérképző- és nyirokszervi megbetegedést ismernek; a limfómákról a Weborvos közöl összeállítást.

Az onkohematológiai betegségeket a világon a 4-5. leggyakoribb rosszindulatú kórképként tartják számon, és a malignus megbetegedések 4-5 százalékáért felelősek – írja összeállításában a Weborvos. A száznegyven különböző rosszindulatú vérképző- és nyirokszervi megbetegedést három fő csoportba lehet sorolni: a nyirokrendszerből kiinduló limfóma a leggyakoribb, Európában a 11. a diagnosztizált daganatos betegségek között. A leukémia a gyermekek körében előforduló daganatos megbetegedések közül minden harmadik esetért felelős a fejlett országokban, s Európában a 12. a daganatos betegségek között. Harmadik típusa a mielóma, ami a csontvelő plazmasejtjeinek daganatos betegsége, évente Európában 40 ezer új esetet fedeznek fel. Szerencsére folyamatosan megjelennek az új terápiák a kezelési lehetőségek. Ma már a kemo- és sugárterápia mellett a kevesebb szövődménnyel járó új gyógyszerek segítik a betegek felépülését. Nagy jelentősége van az immunterápiáknak és az egyéb, biológiai, jelátvitelt gátló, módosító gyógyszereknek, az immunonkológiai hatóanyagoknak.

Még mindig a kevéssé ismert rákbetegségek közé tartoznak a limfómák, a nyiroksejtekből kiinduló daganatok, pedig számuk folyamatosan nő, az összes malignus megbetegedés három százalékát teszik ki. Ma már nagyon jól gyógyítható, a páciensek nagy része túléli a betegséget, s több tízezren élnek együtt a kórral, ám még mindig ez a hatodik leggyakoribb halálok.

(forrás: WebOrvos)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés