2021. április. 22., csütörtök - Csilla, Noémi.
hirdetés
hirdetés

Hiába a befogadás, nem rendelhető a terápa

Onkohematológiai készítmények befogadását is kihirdette a szakminisztérium, a terápiák azonban nem hozzáférhetőek, írja a Weborvos.

Tavaly ősszel 15 hatóanyag, köztük onkohematológiai készítmények befogadását is kihirdette a szakminisztérium, a terápiák azonban nem hozzáférhetőek, derült ki szerdán egy szakmai fórumon. A Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítványhoz (MOHA) forduló betegek panasza nyomán érdeklődő szervezet ugyanis érdemi információt nem kapott levelére.

A probléma nyilván nem csak ezt a betegkört érinti. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) egy hete közleményt adott ki. Ebben leírták, hogy tavaly október 27-én hirdette ki az emberi erőforrások minisztere négy onkológiai terápiás területen (melanoma, prosztatadaganat, onkohematológia, tüdődaganat) 15 új, innovatív gyógyszer támogatásba történő befogadását. Az érintettek ez év januárjától juthattak (volna) hozzá az életmentő terápiákhoz, azonban február elsejétől elvileg és csak hat új készítmény vált elérhetővé, a többi új gyógyszer támogatásba kerülésének időpontja várhatóan április elseje, írták közleményükben.

Pár nappal később, április elsején a Magyar időkkel közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy az új gyógyszereket még be is kellett szerezni, a közbeszerzési eljárás az említett 15-ből 14 hatóanyagnál már lezárult, így ezekhez április első napjától támogatottan férnek hozzá a betegek. A 15. hatóanyag esetében új eljárás indul, s addig a betegek a korábbiakhoz hasonlóan egyedi méltányosság keretében juthatnak a terápiához.

Cikkünk megjelenésekor a Weborovos információi szerint az onkohematológiai betegek befogadott terápiáihoz nem álltak rendelkezésre kitölthető adatlapok, így az orvosok még mindig nem tudtak rendelni a befogadott hatóanyagokból.

(forrás: WebOrvos)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

A magyar lakosság mintegy negyedét tekinthetjük egészségtudatosnak, akiknek van kellő energiájuk ahhoz, hogy mindennapjaikat az egészségük fenntartását is figyelembe véve szervezzék, és egészségben éljenek.

Újra mérlegen a koronavírus-fertőzés veszélyei, a hosszú távú szövődmények kockázata és az oltás különféle vonatkozásai.