hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Lezáratlan kórházfejlesztések

Mindössze tizenhét kórházi fejlesztési projektet nem sikerült az előző uniós támogatási ciklus zárásáig befejezni abból a több százból, amelyek 2007 és 2013 között zajlottak Magyarországon, közli a Magyar Idők.

A kórházak fejlesztésére irányuló, 2015. december 31-ig meg nem valósult projektek közül kettő olyan van, amelynek második szakaszának költségei várhatóan elszámolhatók a most is zajló Emberi erőforrás fejlesztési operatív program (EFOP) forrásai terhére. Az egyik a székesfehérvári megyei kórház 8,3 milliárdos infrastruktúra-fejlesztése, a másik a Zala megyei kórházba tervezett kardiológiai és szívsebészeti centrum, amely majdnem 5,5 milliárdba kerül. A projektek szakaszolásáról most folynak az egyeztetések az Európai Bizottsággal. Végső döntés október végén születhet – tudta meg a lap a szaktárcától.

Ahhoz, hogy lezárhassák a Társadalmi infrastruktúra operatív programot (TIOP), további nyolc kórházi beruházást, illetve átalakítást be kell fejezni. Ezek közé tartozik a nyíregyházi kórház sürgősségi központ 1,1 milliárd forintos projektje, a Dél-dunántúli Regionális Onkológiai Centrum kialakítása Pécsett mintegy 2,8 milliárd forintból, illetve a debreceni kórházi-klinikai integráció megvalósítása, amelyre 1,5 milliárd forintot szántak. A legnagyobb tétel ebből azonban az Állami Egészségügyi Ellátó Központ fenntartásában lévő egészségügyi intézmények korszerűsítése, amelyre összesen 15 milliárdot terveztek.

A kormány döntése szerint a projektek befejezéséhez szükséges összeget központi költségvetési forrásból biztosítják.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink