hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Lesújtó kép a szakdolgozók egészségéről

Dr. Irinyi Tamás, a MESZK Csongrád Megyei Területi Szervezetének elnöke kollégáival folyamatosan vizsgálja a dolgozók lelki és fizikai állapotát, írja az eLitMed.hu.

A legrosszabbnak a belgyógyászaton, a krónikus osztályokon és a pszichiátrián dolgozók értékelték saját egészségüket, mely valószínűsíthetően a nagyfokú leterheltségből adódik. A válaszadók 81,9%-a küzd valamilyen krónikus megbetegedéssel, gyakori a több szervrendszer együttes megbetegedése. Az ideggyengeség, a lelki és érzelmi problémák kifejezetten a 35–54 éves korosztályban fordulnak elő, a migrén és az idegrendszeri betegségek pedig a 35–44 éves korosztály körében jellemzőek.

Az életkor előrehaladtával romlik a saját egészségi állapot megítélése, viszont az iskolai végzettség növekedésével az egészség önértékelése is javul. Minél magasabb az iskolai végzettség, annál kevésbé fordulnak elő ízületi megbetegedések. A cukor- és pajzsmirigy-betegségek leggyakrabban az állandó délelőttösök körében jelentkezik, valószínűsíthetően azért, mert a cukorbetegek csak délelőttös műszakban dolgozhatnak. Az ízületi megbetegedések a belgyógyászaton, a krónikus osztályokon, és a pszichiátrián dolgozók esetében gyakori, az ideggyengeség, a lelki és érzelmi problémák pedig az intenzív és pszichiátriai osztályokon jellemzőek.

A sürgősségi osztályokon dolgozóknál több betegség is gyakrabban fordult elő, mint más osztályok dolgozóinál: szívbetegség, magas vérnyomás, cukor- és pajzsmirigy-betegség, idegzsába, ideggyulladás, allergia, daganatos és nőgyógyászati megbetegedés.

A válaszadók 9,4%-nak saját bevallása szerint egyetlen káros szenvedélye sincs. A rendszeresen dohányzók aránya 32,6%, a rendszeres kávéfogyasztóké pedig 65,6%. A 24 év alattiak 43,9%-a rendszeresen dohányzik. Leginkább a pszichiátrián és a sürgősségi osztályokon dolgozók rendszeres dohányzók. A legkevesebb rendszeres kávé- és alkalmankénti alkoholfogyasztó, valamint rendszeresen dohányzó a gyermekgyógyászati és kisklinikumi osztályokon, valamint a szülészeten dolgozók köréből kerül ki. Leginkább a sürgősségi, a belgyógyászati és a krónikus osztályokon dolgozók, valamint az 55 év felettiek fogyasztanak alkalmanként szeszesitalt.

A teljes információ

(forrás: eLitMed)
hirdetés

Könyveink