2021. január. 22., péntek - Vince, Artúr.
hirdetés

Életmódváltó verseny a Bethesda Gyermekkórházban

Mínusz 158 kiló 3 hónap alatt. 16 csapatban 80 egészségügyi dolgozó, aki változtatni akart. Heti négy délután ingyenes sportlehetőség a kórház falain belül, ingyenes edzéstervezés, több száz lefutott kilométer. Ez a mérlege a Bethesda Gyermekkórház életmódváltó versenyének, amely közös súlyméréssel és egy fergeteges családi sportnappal ért véget.

Zumbázó orvosok, SMR hengert próbálgató ápolók, pingpong versenyen erejüket összemérő terapeuták, kórházi dolgozók és családjaik. Ez a nem mindennapi kép fogadta múlt szombaton a Bethesdába érkezőket. Véget ért egy időszak, a kórházi életmódváltó verseny, amelynek során mintegy 80-an 5 fős csapatokban versengtek a kilók ellen, illetve önmagukkal, hogy a hétköznapok rutinjába minél több mozgást vigyenek.

A kórházi sportnapot olyan neves sportolók tették igazi ünneppé, akik saját példájukkal mutattak utat a hogyantovábbhoz. Szécsi Zoltán háromszoros olimpikon vízilabdázó kiemelte, hogy ő maga is életmódváltásban van, neki is tudatosan kell figyelni az aktív versenyévek után, hogy a megfelelő fizikai akitivitás megmaradjon. Mert ha nincs aktivitás, a test nagyon hamar leépül. Maráz Zsuzsanna Spartathlon győztes ultrafutónő 30 éven át dolgozott az egészségügyben, így az ő szájából mindenki elfogadta a motiváló mondatokat: „Nagyon nehéz azt mondani egy nővérnek, 12 órás műszak után, hogy menjen el kocogni fél órát, de valahol le kell adni a stresszt, és ennek kevés jobb módja van. És akik rendszeresen végeznek állóképességi sportokat, azok a mentális egészségüket is tovább őrzik. Így csak azt tudom mondani, hogy sportolni muszáj.” Ács Franciska lovasedző és terapeuta felhívta a figyelmet arra, hogy minden változás akkor épül be, ha belülről jön, de kezdetben agyból kell csinálni, és addig ki kell tartani, amíg meg nem jön a jó érzés, a harmónia, amelyet az elvégzett mozgás jelent.

Az kórházi életmódváltó verseny sikerét nemcsak a leadott kilók jelentik, hanem az az újfajta szemléletmód, hogy az egészségünkért lehet és jó érzés tenni, mert az aktivitás több energiát ad a hétköznapokban. Az már csak hab a tortán, ha mindezt ingyenesen egy kórház biztosítja a dolgozóinak, helyben, munkaidő után.

Az egészségügyben dolgozók sokszor rendkívüli körülmények között, erős napi megterheléssel, állandó stressz mellett töltik mindennapjaikat. A munkabeosztás, az anyagi körülmények nem teszik lehetővé, hogy tudatos életmódváltással figyeljenek az egészségügyi dolgozók önmagukra, testi-lelki egészségüket tudatosan biztosítva. A kórház saját költségén három hónapra lehetővé tette, hogy heti kétszer ingyenes alakformáló tornát, kétszer pedig zumbaórát látogathattak a dolgozók. Fitt menüt vezettek be a korábbival azonos áron, mely nagy népszerűségnek örvend. A kórház dolgozói számára futóedző készített edzéstervet, az április Vivicittá futóversenyen 30 dolgozó vett részt, ingyenes, kórház által finanszírozott nevezéssel. A lelki egészséget megerősítve stresszkezelő tréninget szerveztek, nagy sikerrel. Az életmódváltó kollégákat zárt Facebook csoport segíti a továbbiakban is, receptekkel, dietetikus által összeállított étrenddel, tanácsokkal, motivációs üzenetekkel. A győztes csapatoknak pénzjutalmat ajánlott fel a kórház vezetése, amelyet boldogan fogadott az összesen 21 kilót leadott csapat.

Az igazi próba most következik, beépül-e mindaz, ami három hónapon keresztül az életmód részévé vált. Be kell épülnie. Mert egészség nélkül nem lehet gyógyítani.

Tamásné Bese Nóra, kommunikációs vezető, MRE Bethesda Gyermekkórház
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!