hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

A kimondott hiány önmagát növeli

Szükséghelyzetben olykor huszonnégyszeres árat is kifizetnek a kórházak az egyes daganatellenes szerekért, vagy a mással nem helyettesíthető fájdalomcsillapítókért – írta a NOL.

A lap idézi Botz Lajost, a Pécsi Tudományegyetem főgyógyszerészét, aki a Medical Tribune minapi szakmai konferenciáján beszélt arról, hogy a kórházi gyógyszerhiány évente 400-450 milliós többletköltséget okoz az amúgy egyre kevesebb pénzből gazdálkodó intézményeknek. A hiány a legolcsóbb és a legdrágább készítményekből fordul elő.

Az Egyesült Államoktól Lengyelországig mindenütt fordulnak elő ellátási zavarok – írja a lap. Az Európai Kórházi Gyógyszerészeti Szövetség nyáron tette közzé az európai gyógyszerhiányokkal kapcsolatos felmérését, eszerint a kórházi-klinikai gyógyszerészek 99 százaléka tapasztalt gyógyszerhiányt az elmúlt évben; 63 százalékban heti vagy akár napi szinten, és a gyógyszerészek 50,7 százaléka szerint mindez a közvetlen betegellátásra is negatív hatással van. Emiatt aztán a kórházak gyakran nem is jelentik időben a hatóságoknak, ha egy-egy fontos szerből a gyártó nem szállít, mert pusztán a hiány hírére a többiek azonnal spájzolni kezdenekolvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink