2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Ideiglenesen Maros Sefcovicé a poszt

Lemondott John Dalli uniós biztos

Azonnali hatállyal lemondott az Európai Bizottság egészségügyért és fogyasztóvédelemért felelős tagja kedden, jelentette be a bizottság.

A máltai John Dalli azt követően nyújtotta be lemondását, hogy az EU csaláselleni hivatala (OLAF) megállapította: egy máltai vállalkozó a biztossal való kapcsolatára hivatkozva pénzt kért egy dohányipari cégtől, cserébe pedig azt ígérte, hogy befolyásolni tud jövőbeni uniós döntéseket.

John DalliAz OLAF jelentése szerint a tranzakció nem valósult meg, s bár John Dalli érintettségére nem találtak közvetlen bizonyítékot, a hivatal úgy ítélte meg, hogy tudott az eseményekről. John Dalli a jelentés megállapításait kategorikusan visszautasítja.

Az OLAF információi szerint a Swedish Match nevű svéd dohányipari céget azzal kereste meg egy máltai vállalkozó, hogy anyagi előnyökért cserébe a Svédországban népszerű, "snus" néven ismert, nedves dohánypor uniós exporttilalmának terén változást tud elérni. A hagyományos "snus" forgalmazására Svédország külön engedélyt kapott az uniótól, de az Európai Unió többi országában tilos forgalomba hozni. A nedves dohányterméket a svédek a felső ajkuk alá helyezik, onnan szívódik fel a nikotin. A "snus" állítólag sok svéd számára a dohányzásról való leszokást segíti, pontos egészségügyi hatásai azonban nem ismertek.

A csaláselleni hivatal jelentése szerint a vizsgált események végső soron semmilyen hatással nem voltak az uniós döntéshozatalra. A hivatal eljuttatja jelentését a máltai ügyészségnek, az ügy pedig innentől a máltai igazságszolgáltatásé.

Az OLAF hétfőn juttatta el megállapításait a bizottsághoz, amelynek közleménye szerint John Dalli a saját és az Európai Bizottság jó hírnevének védelme érdekében döntött úgy, hogy távozik posztjáról. José Manuel Barroso, a bizottság elnöke ideiglenesen Maros Sefcovicot, az intézményközi és adminisztrációs ügyekért felelős szlovák biztost bízta meg a fogyasztóvédelmi és egészségügyi biztosi feladatok ellátásával.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink