hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Lehetne hatékonyabb az egészségügy?

Az egészségügyi rendszerben jobb tervezésre és az erőforrások hatékonyabb felhasználására van szükség. Az Erste Bank elemzését a Portfolio közli.

A megelőzés hangsúlyosabbá tétele, valamint a lakosság kockázati tényezőinek (dohányzás, elhízás) mérséklése kulcsfontosságú tényezők a közép-kelet-európai országok elkerülhető halálozásának csökkentése érdekében. Közben az egésségügyi ellátórendszert is át kell szabni, jobb tervezéssel, és az erőforrások hatékonyabb felhasználásával - írják az Erste Bank régiós elemzői friss anyagukban, amely a régiót érintő legnagyobb kihívásokat feldolgozó sorozat negyedik része. A szakértők álláspontja szerint a digitalizáció kulcsfontosságú lehet a jövőben, mert számos kihívásra (egészségügyi dolgozók terhelése, betegek ösztönzése, célzottabb ellátás) adhat releváns választ az ágazat számára.

Az Erste Bank elemzői a térséget érintő legnagyobb kihívásokat bemutató sorozatukban eddig a demográfiai folyamatokkal, a környezetvédelmi kérdésekkel és a jogállamiság ügyével foglalkoztak, legújabb elemzésükben pedig az egészségügy helyzetét járják körül.

A közgazdászok szerint egyértelmű, hogy az egészségügyi rendszerekre költött kiadások növelése javítana a rendszer működésén. Itt emlékeztetnek arra, hogy a régió országai a GDP 2-4%-ával kevesebbet költenek az egészségügyre az EU átlagához viszonyítva (a 2017-es adatok alapján). A kiadások struktúráját meghatározzák a demográfiai folyamatok, a népesség egészségi állapota, valamint a megelőzhető és kezelhető halálozási ráták. Egy példát említve kiemelik, hogy Németországban vagy Franciaországban egy 50 éves ember további 20 egészséges életévre számíthat, míg ez a szám a régióban 12 és 17 év között ingadozik. Ráadásul mivel a régió lakossága öregszik, fel kell készülniük a kormányoknak arra, hogy az egészségügyi kiadások is növekedni fognak, ezáltal pedig az állami költségvetés terhei is.

A várható élettartamot azonban nemcsak az egészségügyi kiadások szintje határozza meg. A megelőzés javításával (például magasabb szűrési intenzitással) jelentős számú életet menthetnének meg a térségben.

A betegségek hatásosabb korai diagnosztizálásához a megfelelő beruházások mellett szükség van a közvélemény tudatosságának javítására. El kellene a lakossággal fogadtatni, hogy jobb és olcsóbb a megelőzés, mint a gyógyítás - írják az elemzők, akik ugyanakkor elismerik, hogy a viszonylag magas megelőzhető halálozási ráta a régiós országokban a kockázati tényezőkkel függ össze. Az itt élő emberek ugyanis jobban ki vannak téve a dohányzás, az alkohol, a légszennyezés és az egészségtelen étrend veszélyeinek.

Az Erste elemzői azt is felvetik, hogy elképzelhető, hogy nem lesz a mostani, járvány utáni időszaknál megfelelőbb idő a strukturális változások elindítására.

További részletek a Portfolion.

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink