2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Legfeljebb a covid-pénz ötödét kaphatják a szociális szférában

Az idősotthonok fenntartói szerény eszközeikkel próbálják elismerni dolgozóik erőfeszítéseit, akik kimaradtak a kormányzati jutalomból, írja a 24.hu.

Különösen a szociális szférában volt nagy a felháborodás, amiért őket kihagyták a szórásból, és legfeljebb a fenntartó önkormányzat vagy egyház jóságában és anyagi lehetőségeiben bízhatnak.

Csakhogy a 24.hu körkérdésére egyetlen olyan válasz sem érkezett, hogy az idősotthonok fenntartói saját hatáskörben megadnák az 500 ezer forint jutalmat. Inkább az derült ki, hogy noha valamennyi pénzt próbálnak kigazdálkodni, vannak intézmények, ahol erre biztosan nincs fedezet. Olyan is akad, ahol szó sincs jutalomról, sőt a szokásos évi juttatás is bizonytalanná vált.

Ahol már eldöntötték a juttatás összegét, onnan szerény, az egészségügynek szánt jutalom legfeljebb ötödét kitevő összegről érkeztek hírek. Győr nemrég megválasztott kormánypárti polgármestere, Dézsi Csaba András június 16-án jelentette be, hogy a város 250 szociális dolgozója egyszeri 110 ezer forintos bérkiegészítést kap, mivel az elmúlt hónapokban az egészségügyi dolgozókhoz hasonlóan ők is az első vonalban harcoltak a járvány elleni védekezés során.

Budapesten 100 ezer forint egyszeri jutalmat kapnak a szociális dolgozók, illetve az egyházi intézményekben extra cafeteriajuttatást, jutalmat, pénzbeli támogatást terveznek.

A tatabányai önkormányzat 30 százalékos bérkiegészítést ad a Tatabányai Járási Egyesített Szociális Intézményben dolgozóknak a koronavírus-járvány miatt megnövekedett többletfeladatok kompenzálására.

Ez a példa sem lóg ki a sorból valószínűleg, tekintve, hogy az idősotthonok dolgozói az átlag alatt keresnek, bruttó 300 ezer forintnál nem sokkal többet. A KSH legfrissebb adatai szerint márciusban 400 400 forint volt a bruttó átlagkereset Magyarországon, azoknál az intézményeknél, amelyek a lapnak válaszoltak, ettől jócskán elmaradnak a keresetek. Edelényben 33 szakdolgozó tevékenykedik, havi bruttó átlagkeresetük 303 513 forint, amiben benne van a besorolási béren kívül az ágazati pótlék, illetve akinek jár, annál az egészségügyi pótlék is. Érdről részletezés nélkül azt írták, bruttó 313 824 forint az átlagkereset náluk.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés