hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Lassan tarthatatlan a gyermek- és ifjúságpszichiátria helyzete

A Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház és Szakambulanciát fenntartó Vadaskert Alapítvány igazgatóját a 444.hu kérdezte.

„Az első iskolahét elképesztő volt, pánikrohammal, szorongásos rohammal érkeztek sorra a gyerekek” – meséli a iskolakezdésről dr. Tárnok Zsanett, a Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház és Szakambulanciát fenntartó Vadaskert Alapítvány igazgatója. Az intézmény november végén jelentette, hogy nagyon leterhelt az akut ellátás, és rengeteg önsértő gyerek érkezik a pszichiátriára. Tárnok szerint szeptemberben a segítségre szorulók gyakorlatilag megrohamozták az intézményt, és ez a tendencia azóta sem sokat csillapodott.

Bár az intézmény nem állami fenntartású, de állami finanszírozásból működik, Magyarország egyetlen közfinanszírozott gyermekpszichiátriai kórházaként. Ez azt jelenti, hogy területi ellátási kötelezettsége is van: Budapest budai oldala és a környező települések, az észak-magyarországi régió és Nyugat-Magyarország nagyobbik része tartozik hozzá.

A kórháznak van sürgősségi ellátása is, de alapvetően előjegyzés alapján működik. A terápiás osztályokra bekerülő gyerekek 1-2 hetes kognitív viselkedésterápiás foglalkozásokon vesznek részt, amit szülőtréninggel is egybekötnek.

A járványban a korábbi működés teljesen felborult: annyival több akut eset érkezik, hogy az egész intézmény működését át kellett strukturálni. A negyvenágyas kórházban korábban tizenkét ágy volt a sürgősségi osztályon, ezt a fokozódó igény miatt a többi osztály átalakításával tizennyolcra kellett bővíteni.

„Itt naponta megáll a mentő, de van olyan, amikor éjszaka kettő-három is érkezik” – mondja a 444.hu-nak Tárnok. Sokszor van, hogy a mentő és a rendőr együtt jön, főleg magatartászavar, pszichotikus tünet, szuicid magatartás miatt kerülnek így be a fiatalok, leginkább serdülők. Aggasztó tendencia, hogy a gyerekek általános sérülékenysége megnőtt, egyre fiatalabbaknál jelentkeznek olyan problémák, mint az evészavar vagy a depresszió, ami öt-tíz éve még jellemzően a tinédzsereket érintette.

A 2019-es, járvány előtti őszi időszakhoz képest 40 százalékkal nőtt a kezelést igénylő esetek száma, míg a szorongásos és depressziós zavarokkal küzdő gyerekek aránya az ötszörösére emelkedett. Kétszer annyi fiatal küzd kényszeres gondolatokkal és cselekedetekkel, a szakambulancián jelenleg 500 gyerek vár arra, hogy időpontot kapjon. A járóbeteg-ellátásnak van egy plafonja, amit finanszíroz az állam, ennek már most lényegesen fölötte vannak.

„Hatalmas a terhelés, magánrendelésre is csak február-márciusra van időpont.”

A szakember szerint ez nem azért van, mert több lenne a depressziós, szorongó fiatal, mint néhány éve, de a vírushelyzet katalizál, intenzívebben, gyorsabban előjönnek a tünetek, „minden probléma hirtelen akut lesz”, miközben a megoldására szánható erőforrások szűkülnek.

(forrás: 444.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés