2022. január. 17., hétfő - Antal, Antónia.
hirdetés
hirdetés

Krónikus hepatitis C interferonnal történő kezelésekor kialakuló pneumonitis

Az interstitialis pneumonitis aránylag ritka szövődménye az interferon kezelésnek idült hepatitis C fertőzésben.

A megkezdett terápia folyamán bármikor kialakulhat, de leggyakrabban az első 12 héten. Jellemző tünetei: nehézlégzés, száraz köhögés, láz, nagyfokú gyengeség, izom- és ízületi fájdalmak, étvágytalanság. Az esetek döntő többségében a tünetek és panaszok a terápia elhagyására rövid idő alatt megszűnnek.

Bronchoalveolaris lavage és CT együttes elvégzése támasztja alá a feltételezett diagnózist. Az enyhe vagy közepesen súlyos pneumonitis már az interferon terápia megszakítása után javulhat, és sokszor nem szükséges szteroid adása. A súlyos esetek feltétlenül methylprednisolon kezelést igényelnek, alacsony dózisú prednisolonnal folytatva huzamosabb ideig, hogy tartós légzőszervi károsodás ne következzen be.

Forrás: World J Gastroenterol 2010 Sep 21; 16(35): 4394-4399.

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

„Ezt nem lehet felfogni. Én sem hittem el, mi következik majd”, mondja Kollár István, az Alzheimer című dokumentumfilm készítője, aki a forgatás során személyesen is érintetté vált.

„Amíg nem adom fel, legyőzhetetlen vagyok” mottója már-már szállóigévé vált. Ezt írta fel egy saját molinóra, amikor üzenetet küldött a sorstársaknak.