hirdetés
2020. július. 10., péntek - Amália.
hirdetés

Kövér, lusta, iszik és füstöl – ki az?

Ha nem is szebbnek, de karcsúbbnak látjuk magunkat, mint amilyenek vagyunk, a cigaretta csikket pedig elsősorban a kocadohányosok taposták el végleg.

hirdetés

Míg a felnőttek a betegségek elkerülését tartják legfontosabb életcéljuknak, s azt, hogy legyenek olyanok, akik szeretik őket, s akiket viszontszerethetnek, addig a kamaszok mi mást mint a szerelmet, s persze a korszellemnek megfelelően a karriert, az önmegvalósítást és a pénzt helyezik életcéljuk fókuszába. Legalábbis ez derült ki Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet által, 5500 felnőtt, s közel 7500 5., 7. és 9. osztályos diákok bevonásával készített egészségkommunikációs felméréséből. A vizsgálat során, derült ki az NEFI főigazgatójának szavaiból, az egészséggel kapcsolatos ismeretekre és attitűdökre, valamint a médiafogyasztási szokásokra voltak kíváncsiak. Török Krisztinától megtudtuk, hogy a vizsgálat részletes eredményeivel szeptemberben állnak a közvélemény elé, egyelőre egy „gyorsjelentést” tudnak megosztani az érdeklődőkkel.

A megkérdezett felnőttek jó része meglehetős elégedettséggel szemléli önmagát, 11 százalékuk például úgy véli, hogy „szuperegészséges”, tehát elegendő zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, fizikailag aktívak, nem dohányoznak, mérsékelt mennyiségben vagy egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt. Ennek némileg ellentmondani látszik, hogy a Lancet Global Health februárban napvilágot látott átfogó nemzetközi kutatása szerint Magyarország a legkevésbé egészségesen táplálkozó nemzetek élvonalába tartozik!

A súlyunkkal sem lehetünk éppenséggel elégedettek, bár ezt a megkérdezettek kevésbé látják tragikusnak. A túlsúlyosak vagy elhízottak 1 százaléka  például soványnak tartja magát, 54 százalékuk úgy véli, hogy súlya épp megfelelő, s csak 45 százalékuk látja úgy a tükörben, hogy nagyobb, mint kellene. Ráadásul elég lustácskák is vagyunk, hiszen miközben 81 százaléknak lenne lehetősége arra, hogy sportoljon valamit, mindössze 12 százalék érez elegendő lelkierőt – s persze motivációt – magában ahhoz, hogy változtasson mozgásszegény életformáján. Bár a dohányzás terén születtek eredmények az elmúlt években, ám mint kiderült, elsősorban az úgynevezett „kocadohányosok” – tehát akik esetenként néhány szál cigarettát szívtak csak – dobták el végleg a csikket. S mindeközben gyakorlatilag semmit sem javul az alkoholfogyasztás. Bár a nagyivók – ide azok tartoznak, akik naponta 5, vagy hetente egyszer, egy ültő helyükben 7 egység (pohár sörök, borok, egy-két kupica rövidital) szeszesitalt fogyasztanak – 65 százaléka tisztában van az alkohol káros hatásaival, csupán 17 százalékuk motivált szenvedélye feladására.

Ám nem csak a betegségeket akarjuk elkerülni, s szeretetre vágyunk, fontosnak tartjuk, hogy ismerjük és elfogadjuk önmagunkat. Az önismeretet illetően úgy tűnik, van még mit tenni.

A kis- és nagyobb kamaszoknál – mint kiderült – a család és a baráti kör  nyújtotta minta a meghatározó. Ám az egészséges életmóddal itt is van még bőven tennivaló. Már az ötödikesek – tehát 11 évesek – is meglehetősen sok koffeint fogyasztanak, szerencsére ők még ezt jobbára teával teszik, ám mire 9. osztályba kerülnek, 40 százalék fölé emelkedik a kávé, s több mint 28 százalék az energiaital fogyasztás mértéke. A megkérdezettek egyharmada pedig minden nap fogyaszt valamilyen egészségtelen élelmiszert: édességet, chipset vagy gyorséttermi ételt.

A 9. osztályosok több mint fele rágyújtott már, 33 százalékuk pedig meglehetős rendszerességgel dohányzik. A cigarettázó családtagok illetve barátok egyaránt a dohányzásra motiválják a fiatalokat . Elkeserítő az alkoholfogyasztás mértéke. Az ötödikesek 3, a hetedikesek 9, a kilencedikeseknek pedig 29 százaléka legalább egyszer részeg volt a felmérést megelőző egy hónapban, és sokan közülük – 41 százalék – úgy véli, az alkohol felszabadulttá teszi őket, segít ellazulni.

 

Horváth Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink