hirdetés
2022. július. 06., szerda - Csaba.
hirdetés

 

Koronavírus-fertőzést diagnosztizáló maszkot fejlesztettek

A Harvard Egyetem és az MIT közös kutatócsoportja a Nature Biotechnology folyóiratban megjelent cikkében ismertette új fejlesztését: a Covid-19 fertőzést diagnosztizáló maszkot.

A kutatóknak hároméves munkával sikerült egy olyan eljárást kidolgozniuk, melynek segítségével szintetikus biológiai reakciók ágyazhatók be ruhaszövetekbe, és ezzel a technológiával hordható bioszenzorok gyárthatók. Ezek a ruhadarabok képesek lehetnek meghatározott kórokozók vagy toxinok kimutatására, és figyelmeztetik viselőjüket.

Photo by Markus Winkler on Unsplash
Photo by Markus Winkler on Unsplash

Ezt a technológiát alkalmazták ennél a maszknál is: egy gomb megnyomásával aktiválódik a teszt, mely 90 percen belül a PCR-tesztek pontosságával összehasonlítható eredményt ad. A kutatók az új metódust “viselhető, fagyasztva szárított sejtmentes technológiának” nevezték el, mely az emberi lélegzetben található vízzel indítja be a diagnózishoz szükséges reakciókat, azaz a vírus RNS-ének feltárását, az amplifikációt, majd a CRISPR-alapú SHERLOCK technológiát alkalmazó kimutatási eljárást.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink