2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Koronavírus: 128 millió eurós uniós támogatás

A koronavírus okozta világjárvány visszaszorítása érdekében az Európai Unió 128 millió euróval (mintegy 45,2 milliárd forinttal) támogat 23 új kutatási projektet, közölte az Európai Bizottság.

Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos azt közölte, hogy a támogatás egyebek mellett a teszteléshez, a kezeléshez és a megelőzéshez szükséges létfontosságú orvosi eszközök és orvostechnikai felszerelések gyors előállítására, orvosi technológiák és digitális eszközök kifejlesztésére, a kormányzat és a népegészségügyi rendszerek által hozott válaszintézkedések társadalmi és gazdasági hatásainak elemzésére összpontosít.

Marija Gabriel innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős biztos tájékoztatása szerint a finanszírozásra kiválasztott 23 projekt 40 ország 347 kutatócsoportjának részvételével valósul meg. Harmincnégy résztvevő 16 unión kívüli országot - Bosznia-Hercegovina, Izrael, Norvégia, Svájc, Szerbia és Törökország, valamint Argentína, Ausztrália, Brazília, Dél-Afrika, az Egyesült Államok, Gabon, India, Kolumbia, Kongó és Korea - képvisel. A finanszírozásban részesülő kutatási tevékenységek kiegészítik a diagnosztikai eljárások, kezelések és oltóanyagok kifejlesztésére irányuló korábbi erőfeszítéseket.

A kedden jóváhagyott támogatást megelőzően az Európai Unió 48,2 millió eurót (mintegy 17 milliárd forint) biztosított 18 - diagnosztikai eljárások, kezelések és oltóanyagok kifejlesztésére és járványügyi felkészültségre fókuszáló - projekt számára, valamint 117 millió eurót (mintegy 41,3 milliárd forint) nyolc olyan diagnosztikai és terápiás projekt javára, amely az innovatív gyógyszerek kutatására irányuló kezdeményezés keretében tevékenykednek.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink