hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Lázár: Év végén konszolidáció

Konszolidációt ígért a kórházaknak Lázár János a 99. Kormányinfón, az egészségügy érdemi átalakítása azonban csak 2018-ban várható.

Szív- és érrendszeri gyógy- és oktatási centrummá fejlesztik a budai Szent Ferenc Kórházat, amely a katolikus egyházhoz tartozó Assisi Szent Ferenc Leányai Kongregációja működtet – jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 99. Kormányinfón.

Beszámolt arról is, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) négy oltás kapcsán is ismertette az álláspontokat arra vonatkozóan, hogy melyek kerüljenek be a kötelező oltási rendbe, az ezzel kapcsolatos előterjesztések jövő héten kerülnek a kormány elé. Szakmai konszenzus körvonalazódik amellett, hogy a bárányhimlő elleni vakcinát bevonják a kötelezően és térítésmentesen beadandó vakcinák körébe. A kormány előtt szerepel a B típusú meningococcus elleni oltásra vonatkozó vakcina támogatási javaslata is, így a C típusú meningitisz elleni oltás mellé – amely január 1-je óta jár ingyenesen a 2 év alatti gyermekeknek, a szülőknek a 350 forintos dobozdíjat kell fizetniük – ezt is bevonnák az ingyenes oltások körébe. Ugyancsak a kormány előtt van a rotavírus és a hepatitisz elleni vakcinák támogatásáról szóló javaslat is. Magyarországon a társadalom átoltottsága nagyon magas, ennek köszönhető, hogy egyes betegségek eltűntek, illetve, hogy hazánkban nem alakulnak ki járványok – jegyezte meg a miniszter.

Lesz adósságkonszolidáció, az állam helytáll a kórházakért, és a jogszerű és elismert, lejárt határidejű számlákat kifizeti – reflektált Lázár János arra az újságírói felvetésre, miszerint augusztus végén az intézmények adóssága elérte a 34,5 milliárd forintot. Hozzátette azt is, ezzel egyidejűleg komoly átvilágítást is végeznek a szolgáltatóknál. Hangsúlyozta, hogy az egészségügyi ellátók tulajdonba vételével az állam azok adósságait is magára vállalta. A felhalmozódott adósság kifizetéséről – a kintlévőség mértékének függvényében – az év végén várható kormánydöntés.

Nehéz megmondani, hogy melyek azok a kórházak, amelyek rosszul gazdálkodnak, és melyek azok, amelyeknek a finanszírozása nem megfelelő. Azonban a problémakör megoldásával és az egészségügyet érintő kérdésekkel 2018-ban foglalkozik majd a kormány, hiszen csak lépésről-lépésre haladhatnak úgy, hogy a beavatkozások ne veszélyeztessék a betegellátást. Addig is marad a felhalmozódott adósságok kifizetése, és az akut problémák kezelése.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink