hirdetés
hirdetés
2020. június. 01., hétfő - Tünde.
hirdetés

Klímaváltozás: ismét fiatalok tízezrei tüntettek

Immár negyedik egymást követő csütörtökön vonultak utcára fiatalok tízezrei Belgiumban, hogy határozottabb fellépést követeljenek a klímaváltozás ellen.

hirdetés

A rendőrség tájékoztatása szerint Brüsszelben 12 500-an, Liege-ben 15 ezren vettek részt a demonstráción, azaz összesen 27 500-en, valamivel kevesebben, mint a múlt héten. A Youth for Climate nevű mozgalom által kezdeményezett tiltakozás résztvevői olyan ambiciózus klímapolitika elfogadását követelték a belga kormánytól, illetve az Európai Uniótól, amelynek célja, hogy 1,5 Celsius-fok alatt maradjon a Föld légkörének felmelegedése az iparosodás előtti mértékhez képest.

A szervezők kijelentették, hogy addig minden csütörtök délelőtt, tanítási időben felvonulnak, amíg nem kapnak megfelelő választ a politikai vezetőktől.

A tüntetők közül többen transzparenseket tartottak fel, ezekre egyebek mellett azt írták, hogy "Nincs másik bolygónk!" és "Le a fosszilis energiahordozókkal!".  A helyi média szerint több iskolában is úgy döntöttek, hogy nem írják be a demonstrációk miatti hiányzásokat, sokaknak pedig a szüleik igazolták a távollétüket.

A La Libre Belgique című napilapnak nyilatkozó 13 éves Josephine elmondta, hogy szülei támogatták részvételét, és kijelentette, véleménye szerint a műanyagok betiltásának kellene "abszolút prioritást" élveznie. Sok egyetemista is részt vett a megmozduláson, például Estelle, a Leuveni Katolikus Egyetem hallgatója, aki aláhúzta, hogy a kormánynak hasonlóan nagy figyelmet kellene fordítani a klímahelyzetre, mint a 2008-as pénzügyi válságra.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink