hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Kiszervezéssel enyhített hiány

Számos kórház külsős vállalkozásokon keresztül igyekszik enyhíteni az orvoshiányt, egyre nagyobb költségekbe verve magukat. A 24.hu szerint nincs más választásuk.

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet idén márciusban hirdetett közbeszerzési eljárást teljes körű patológiai szolgáltatások (kórbonctani, szövettani és cytológiai) ellátására, a vizsgálatokhoz szükséges összes anyag, vegyszer, szakmai és egyéb fogyóanyag beszerzésére, raktározására, írja a 24.hu. A kórház kikötötte, hogy a nyertesnek ki kell bérelnie a szolgáltatáshoz szükséges, az intézmény területén lévő, 323 négyzetméteres helyiséget és fel kell szerelnie azt új eszközökkel.

A kiszervezés nem új keletű, a patológiai osztályt már most is egy külsős cég, az Onkoradiológiai Diagnosztikai Kft. működteti. Az osztályt prof. dr. Sápi Zoltán vezeti, aki a cég egyik tulajdonosa is egyben, a másik tulajdonos pedig prof. dr. Matolcsy András, a Semmelweis Egyetem, I. sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet igazgatója. Az Onkoradiológiai Diagnosztikai Kft. 2010 óta dolgozik a Bajcsy-Zsilinszky Kórháznak, és a nyilvános adatok szerint évi 196,3 millió forintért vállalta el a közreműködői feladatokat.

A kórház most először írt ki közbeszerzést patológiai feladatokra, ez rögtön meg is feneklett. A munkára két cég adott ajánlatot: a jelenleg is a kórház patológiáját üzemeltető, a kórházban telephellyel rendelkező Onkoradiológiai Diagnosztikai Kft. és a Neuropathologia Referencia Centrum Kft. Utóbbit 2014-ben jegyezték be, de azóta egyetlen forint bevételt sem könyvelt el és egyetlen alkalmazottja sincs.

Ahhoz képest, hogy a Neuropathologia Referencia Centrum Kft. tetszhalott állapotban van, az Onkopatológiai Diagnosztikai Kft.-hez hasonlóan olyan magas árajánlatot adott, hogy az meghaladta a kórház rendelkezésére álló, 1 milliárd 741 millió forintos fedezeti összeget. A közbeszerzést így az ajánlatok bírálata és értékelése nélkül eredménytelennek nyilvánították.

A Bajcsy-Zsilinszky Kórházban a kiszervezés nemcsak a patológiát érinti, több külső szereplővel is együttműködik. Egyéni vállalkozóként megbízott szakorvosok és kisebb, például radiológiai és kardiológiai szakellátást végző vállalkozások mellett évi 125,2 millió forintért bízták meg a Nagybányai Humán Egészségügyi Szolgáltató Kft.-t neonatológiai (újszülöttekkel foglalkozó gyermekorvosi) feladatokkal. Tavaly pedig több mint 6,7 milliárd forintos szerződést kötöttek  a Kraft HD Zrt.-vel, ami 2028-ig végez CT, MRI és DEXA (csontsűrűség) vizsgálatokat az intézménynek.

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink