hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Kinek elengedik, kitől behajtják

Elengedi a Semmelweis Egyetem (SE) a szakképzés térítési díját a gyakorlatukat a klinikán töltő orvosoknak, míg másoktól behajtják a havi akár több tízezer forintot – értesült a Magyar Nemzet.

Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének (Reszasz) elnöke a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott:2015-ös kormányrendelet szerint az orvosi egyetemek bizonyos esetekben valóban kérhetnek pénzt a rezidensektől, de ez nem kötelező. A Semmelweis Egyetem azonban, úgy tűnik, él ezzel a jogával, ráadásul nem is akárhogy, pozitívan diszkriminálja azokat, akik az SE klinikáján vállalnak munkát. Dénes Tamás szerint a döntés azt eredményezheti, hogy az egyébként is orvoshiánnyal küzdő vidéki kórházak még nagyobb hátrányba kerülnek, mert lesznek, akik nem akarnak majd fizetni, ezért inkább az SE klinikáját választják, ahol mentesülnek a költségek alól. A Reszasz az ügyben a szaktárca egyeztetését is kérte.

Dénes Tamás kitért arra is, az orvosokat nem kellene azzal sújtani, hogy szakirányváltás miatt fizetniük kelljen, hiszen sokan épp hiányszakmák felé orientálódnak ilyenkor, ami a betegellátás szempontjából is kulcsfontosságú.

A fizetési kötelezettség egyébként vonatkozik azokra is, akik ráépített képzésben vesznek részt. Vagyis: egy már meglévő szakvizsgára alapozva specializálódnak valamely területre. Ilyen például a kézsebészet, ahol elengedhetetlen a traumatológiai vagy sebészeti szakvizsga, illetve a nőgyógyászati daganatsebészet, amelyhez szükséges a szülészet-nőgyógyászati szakvizsga.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink