hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Nem kér a segítségből a János Kórház

Annak ellenére, hogy több, másik kórházban dolgozó rezidens is felajánlotta, hogy segítséget nyújt a fővárosi Szent János Kórháznak a felnőtt sebészeti ügyeletek ellátásában, az intézmény elutasította a külsős orvosokat, pedig áprilistól még nincs kész ügyeleti beosztás – tudta meg a Magyar Nemzet.

Az utóbbi három hónapban négy rezidens mondott fel a Szent János Kórház sebészeti osztályán, mert állításuk szerint nem operálhattak eleget, és a műtétek nagy részét a hálapénz miatt a főorvosok végezték. Bár a kirobbant botrány után több orvos is úgy érezte, vállalná a pluszmunkát a betegek érdekében, és ezt szóban jelezték is, ettől a kórház elzárkózott, mert információink szerint az intézményen belül akarják rendezni a problémát. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy más osztályokról irányítanának át rezidenseket a 24 órás sebészeti ügyeletbe, hogy biztosítva legyen az ellátás. Ilyen megterhelő ügyeletet egyébként a felmondott rezidensek közül többen akár tízszer is végeztek egy hónapban. Az üres helyeket várhatóan olyan rezidensekkel töltik fel, akik egyébként nem a felnőttsebészeten dolgoznának, így az ellátás színvonala is kétséges lehet.

Az orvosok korábban két hetet adtak a kórháznak a helyzet rendezésére; ez letelt, de úgy látszik, még mindig nincs tartós, hosszú távú megoldás. A gyakran elavult eszközök, módszerek és a „feudális szemléletmód” miatt könnyen előfordulhat, hogy a rezidensek kortársaikkal szemben jelentős szakmai hátrányba kerülnek az intézményben.

A lap kereste a Szent János Kórházat is, szerették volna megtudni az intézmény álláspontját, és azt, milyen eredményre jutottak, ám kérdéseikre az intézmény a megadott határidőig nem adott választ. Nem reagáltak arra sem, hogy visszautasították-e a felajánlott segítséget.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink