2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Amitől a bénultak is beszélhetnek

A GyártásTrend szerint egy nemrég feltalált rendszer hamarosan akár a lebénult és beszédképtelen emberek számára is lehetővé teheti, hogy szóba elegyedjenek családtagjaikkal.

Az fMRI vizsgálatoknak köszönhetően már évtizedek óta tudjuk, hogy az agy mely része mutat aktivitást, amikor valaki beszél, vagy mások beszédét hallgatja. Mindamellett napjainkig óriási kihívásnak bizonyult, hogy a tudósok a gondolatokat kiejtett szavakba tudják csomagolni. A Columbia University tudósai azonban most kifejlesztettek egy rendszert, amely mély tanulás és egy beszédszintetizátor kombinálásával már képes volt a bravúrra.

Forrás: 123rf

A kísérletek kezdeti fázisában a szakemberek először öt, műtétre váró epilepsziás beteg agyába elektródákat implantáltak. Az önkéntesekkel ezután sok mondatot meghallgattattak, és az agyi aktivitásukat egy mély tanuláson alapuló beszédfelismerő szoftver kiképzésére használták fel. A résztvevőknek ezt követően felolvastak 40 mintát, és a mesterséges intelligencia az agyi tevékenységeik alapján próbálta kitalálni, mit is hallottak, illetve robothangon megkísérelte szavakba önteni a gondolataikat.

A tapasztalatok szerint az esetek 75 százalékában lehetett felismerni, hogy a rendszer mit is akar mondani, írja a lap.

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!