hirdetés
hirdetés
2024. április. 17., szerda - Rudolf.
hirdetés

Táplálkozás

Kevés csokit esznek a magyarok

Az uniós tagországok átlagos éves csokoládéfogyasztása személyenként több mint hat kiló. Hazánkban ez a mennyiség nem éri el a négy kilót, mindössze a 3,9-et.

A 60 százaléknál magasabb kakaóbab tartalmú valódi csokoládé, különösen a fekete, vagy étcsoki kedvező élettani hatásairól Matos Lajos szívgyógyász, a Szt. János kórház főorvosa elmondta, hogy egyebek mellett csökkenti a vérnyomást, javítja a bőr vízháztartását, rugalmasságát, alkalmas a köhögés csillapítására és az antioxidáns flavonol tartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő hatása is kiváló, ami jótékonyan hat az érelmeszesedés megelőzésére, valamint jelentős az A, B, C és E vitamin tartalma is.
A hazai édesipar szereplői az utóbbi években megfogyatkoztak, több nagy cég is áttelepítette gyártási kapacitását az olcsóbb munkaerőt kínáló országokba. A hazai piaci verseny pedig egyre élesebb.
„A magyarországi élelmiszer-kiskereskedelem 17 százalékát birtokló áruházláncokban tavaly a saját márkás termékek aránya még csak 25, idén már 47 százalék, ami a hazai gyártású cikkek visszaszorulásával is járt” – mondta Sánta Sándor, az étcsokoládé piacvezetője, a Bonbonetti Csoport vezérigazgatója 2006-ban. A patinás édességgyártók másik nagy versenytársa a gyarapodó számú diszkonthálózat, illetve az import. Az uniós csatlakozást követően a behozatal növekedése átalakította a hazai csokoládépiacot is. A szakember elmondta, az utóbbi időben mégis növekedett a minőségi csokoládé, különösen a „fekete”, vagyis az étcsokoládé iránti kereslet.

Forrás: Népszava Online

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés