hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Kétségbeesett kapkodás a koronavírusos betegek ellátásában

A MOK Csongrád-Csanád megyei elnöke szerint amit a kormány kommunikál a járványkezelésről az magabiztos sikerpropaganda, írja a szeged.hu.

Kanka Andor nem érti, miért nem lehetett közel két év alatt vezetékes oxigént kiépíteni minden covidos betegágyhoz, és miért kell még mindig palackokat cserélgetni. Jelenleg 450–500 koronavírusos beteget tudnak ellátni Csongrád-Csanád megye négy kórházában – erről is beszélt a Szeged Televízióban a Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke.

Kanka Andor a televízió Téma című hírháttérműsorában a szeged.hu beszámolója szerint azt mondta, ha ilyen ütemben, azaz naponta 30–40 fővel emelkedik a megbetegedések száma, akkor mára nagyjából be kellett teljen a szegedi járványkórház, amit a Kálvária sugárúton alakítottak ki a 2-es kórházban.

„Lehetett eddig is sejteni, hogy több beteg lesz, és súlyosabb az állapotuk, hiszen a nyilvánosságra hozott statisztikából is látszik, hogy többen vannak intenzív osztályon, illetve lélegeztetőgépen, de ez így most megerősítést nyert félhivatalosan. Ez nekünk is új információ – utalt a szegedi klinikáról kiszivárgott, hétfői, 246-os betegszámra Kanka Andor.

Az orvosok létszámáról azt mondta, a járvány előtt is kevesen voltak, nem csupán Szegeden, országosan is orvoshiány van. Kétségtelen azonban, az ápolók a szükségesnél még kevesebben vannak. „A covid-osztályokon is kevés orvos van. Ha tíz betegre jut egy ápoló, akkor 40–50 betegre juthat egy orvos” – mondta Kanka Andor, aki hangsúlyozta az orvoskamara tisztségviselőjeként sem tud pontos számokat mondani, mert nincsenek információik, ami eleve hatalmas probléma. „Még a covid-osztályokon dolgozó kollégák sem igazán tudják, mi a helyzet a megyében és mi a helyzet országosan.”

Kanka Andor szerint amit a kormány kommunikál a járványkezelésről az magabiztos sikerpropaganda, de belülről, az egészségügyi intézményekben látva, inkább a kétségbeesett kapkodás jellemző. Hozzátette: a szakemberek ezt nem mondhatják el nyíltan, és a lakosság sem látja, milyen helyzetben vannak a kórházak.

(forrás: szeged.hu)
hirdetés

Könyveink