hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Kávézót nyit a Vöröskereszt

Empathy Cafe&Bistro néven közösségi tér nyílik Budapest szívében, az Arany János utcában, a Magyar Vöröskereszt székházában. Mindenki, aki betér, fogyasztásával a szervezet karitatív munkáját támogatja. Az Empathy nem csupán charity kávézó és bisztro kíván lenni, hanem egy olyan közösségi- és alkotótér is, ami fontos társadalmi témáknak ad teret az empátia jegyében.

A Magyar Vöröskereszt a jövő héten, Arany János utcai székházának földszintjén egy speciality kávézó-bisztrót nyit Empathy Cafe&Bistro néven. A szervezet a korábban kihasználatlanul álló földszinti garázsbeállóját és a mellette található irodát gondolta újra és alakította át vendéglátóhellyé. A beruházás a Google alapítványi támogatásából, valamint széleskörű hazai összefogás eredményeként valósulhatott meg. A projektben részt vevő cégek saját termékeiket, szolgáltatásaikat térítésmentesen ajánlották fel, vagy jelentős kedvezményt biztosítottak ezekből a jó ügy érdekében.

A hamarosan megnyitó vendéglátóegység több különlegességgel várja majd a vendégeket. A hely meghatározó itala az a magas minőséget képviselő, speciality kávé lesz, amelyet egy Costa Rica-ban élő magyar, Bányai László termel és Tóth Sándor, a szekszárdi Kávé Háza vezetője pörköl. Ételfronton pedig háromféle DOP lángos közül választhatnak a falatozni vágyók. Ezt a fogást a hagyomány és az innováció fúziója ihlette, félúton van a római pizza és a magyar lángos között, amelyre friss, hazai alapanyagokból készült feltétek kerülnek az ismert balatoni gasztro szakember, Bezerics Dani (Paletta) kreációiból. Italfronton többek között a Laposa Birtok kéknyelűjét lehet megkóstolni. A pincészet egyébként az idei évjáratú boraik bolti eladásaiból is támogatja a szervezet véradásszervezési munkáját.

Forrás: Magyar Vöröskereszt
Forrás: Magyar Vöröskereszt

Az étel- és italkínálat kialakításában alapvető szempont volt, hogy lehetőség szerint hazai termelőktől származó alapanyagokkal dolgozzon az Empathy konyhája és az is, hogy működése minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon maga után. Utóbbira remek példa, hogy a kávézó szinte teljesen száműzi a műanyagot, nem használnak majd PET palackokat, hanem csapvízből készítenek szűrt és magnéziummal dúsított vizet a BWT által felajánlott technológiával. Újrahasznosított tálalóeszközeik lesznek, a mosogatásához pedig csak zöld tisztítószereket használnak majd, hogy minél kevésbé terheljék a környezetet. A megmaradt ételeket a Budapest Bike Maffia segítségével szeretnék majd eljuttatni a hajlék nélkül élőknek saját ellátó intézményeinkbe.

Az épület kialakításánál figyeltek a látás-, mozgás- és a hallássérültek megváltozott igényeire és az akadálymentesítésre is. Az Empathy-ba bekerült egy indukciós hurok, amely a hallássérültek számára könnyíti meg a kommunikációt. Ez egyelőre egyedülállónak számít a hazai vendéglátásban. A kivitelezés kezdeti szakaszában egyébként a Vöröskereszt szolgáltató házának hajléktalanjai is részt vettek, elsősorban a bontási munkálatokat végezték.

A hely szimbóluma egy 16 méter hosszú vendégasztal lesz, amellyel a Vöröskereszt fizikailag is szeretné megjeleníteni az Empathy fő mondanivalóját, hogy: "Üljünk egy asztalhoz és tegyük félre az előítéleteinket!”

A kávézó közösségi- és alkotótér funkciója már a nyitás előtt elindult, hiszen az Empathy közösségi könyvespolcára közel 100 ismert és elismert ember, színészek, írók, médiaszemélyiségek, zenészek és vendéglátósok ajánlották fel kedvenc könyvüket, vagy saját alkotásukat, amelyekbe kézírásukkal jegyezték be az empátiáról vallott gondolataikat.

„A Magyar Vöröskeresztnél hiszünk abban, hogy egy nagy múltú szervezet akkor lehet időtálló, ha képes a megújulásra – mondta el Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója. – 137 éve humanitárius feladatok széles körét látjuk el idehaza és a határainkon túl. Az elmúlt években tudatos szemléletváltással új utakat is keresünk, hogy segítő tevékenységünket a továbbiakban is zavartalanul tudjuk végezni. Ezen az úton tett legújabb és legmerészebb vállalkozásunk, az Empathy Cafe&Bistro, ami nem csupán egy charity kávézó lesz, hanem egy olyan közösségi tér, ami fontos társadalmi témáknak is otthont adhat – tette hozzá a legnagyobb hazai humanitárius szervezet vezetője.

Az Empathy Cafe&Bistro augusztus 6-án nyitja meg kapuit és várja a vendégeket, akik nem csak ehetnek, ihatnak és jól érezhetik magukat egy izgalmas, új helyszínen, hanem fogyasztásukkal ráadásul támogatják is a Magyar Vöröskereszt segítő tevékenységeit.

 

Empathy Cafe&Bistro

Budapest, Arany János utca 31.

Nyitás: 2018. augusztus 6.

Nyitva tartás: Hétfő-Csütörtök: 7:30-20:00, Péntek: 7:30-22:00, Szombat-Vasárnap: zárva

Forrás: Magyar Vöröskereszt
Forrás: Magyar Vöröskereszt

(forrás: Magyar Vöröskereszt, Well PR)
hirdetés

Könyveink