hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Kásler az új egészségkultúráról

Az új egészségkultúra középpontjában a megelőzés kell, hogy álljon, e kormányzati szemlélet célja az, hogy az emberek minél hosszabb ideig élhessenek egészségben – mondta az emberi erőforrások minisztere kedden Budapesten, korlátozottan nyilvános sajtótájékoztatón.

Kásler Miklós az újbudai Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban részt vett az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében beszerzett új diagnosztikai és terápiás műszerek bemutatásán. A dél-budai kórház számára az EBP forrásából 3 milliárd forintot biztosítanak, ebből 2,5 milliárdot orvostechnológiai eszközei fejlesztésére.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a megelőzés fontos része az egészségügynek, hiszen azzal betegségek jelentkezését lehet időben eltolni. A kormányzati egészségpolitikában az alapellátás fejlesztését döntő fontosságúnak mondta, célnak pedig azt, hogy a diagnózist, majd a terápiák jelentős részét a betegek a lakóhelyükhöz minél közelebb tudják megkapni.

Ismertetése szerint a kormány az elmúlt években mintegy 500 milliárd forintot fordított a vidéki egészségügyi intézményekre, most pedig a központi régió fejlesztése van soron. Közölte, Budapest és Pest megye intézményeinek diagnosztikai és terápiás műszerparkjának megújítását a 2026-ig tartó, mintegy 700 milliárd forintos EBP keretében végzik el. Elmondta, a régióban négy centrumkórházat alakítanak ki, ezek közül az egyiket a dél-budai térségben, zöldmezős beruházásként.

Bedros J. Róbert, a Szent Imre kórház főigazgatója, és a dél-budai centrumkórház beruházásával kapcsolatos feladatokért felelős miniszterelnöki megbízott a korszerű diagnosztikai eszközöket megköszönve azt hangoztatta, hogy a majdani centrumkórházba is "a jövő eszközparkját" építik majd be.

Hoffmann Tamás XI. kerületi polgármester azt közölte, első lépésként 1,1 milliárd forintért képalkotó diagnosztikai eszközöket, ezek között CT-ket, MRI és DSA gépeket kapott a 678 ággyal működő, éves szinten 300 ezer járó-, illetve 40 ezer fekvőbeteget ellátó kórház. Mint mondta, folyamatban van egyebek mellett a műtéti, aneszteziológiai, intenzív, terápiás ellátás teljes eszközparkjának a cseréje. A fejlesztések megalapozzák, hogy a Tétényi úti intézmény a majdani dél-budai centrumkórház társintézményeként tudjon működni.

Elmondta azt is, hogy Újbuda az elmúlt években saját forrásból 3 milliárd forintból fejlesztette saját ellátórendszerét. Alapvetően a gyermekháziorvosi rendelő megújítására, bővítésére fordítottak önkormányzati pénzeket, továbbá a gazdagréti védőnői szolgálat épületére, az alapellátási centrum kialakítására, azon belül egy egészségfejlesztési irodára.

Simicskó István, Újbuda országgyűlési képviselője, kormánybiztos elmondta, kutatások szerint az egészségi állapotot 20 százalékban a genetika, 20 százalékban a környezeti hatások, 10-11 százalékban az egészségügyi ellátás minősége és csaknem 50 százalékban az életmód határozza meg. Szerinte ez azt jelenti, hogy az egészség megőrzéséhez szövetségre van szükség az egészségügyet működtető, a betegségmegelőzést támogató állam, az egészségmegőrzést különböző helyi, például "sportos" programokkal is segítő önkormányzatok, az orvosok, valamint a saját egészségükre felelősen tekintő emberek között.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink