hirdetés
2023. február. 04., szombat - Ráhel, Csenge.
hirdetés

Kásler az egész magyar egészségügyet átalakítja

Rengeteg teendő van, nem egy-egy mozzanathoz nyúlunk hozzá, hanem az egész egészségügyet alakítjuk át, mondta az InfoRádióban Kásler Miklós.

Jövő év elejére elkészülhet egy, a kórházak hatékonyabb gazdálkodását segítő módszertani javaslat – közölte az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós az InfoRádiónak adott exluzív interjúban elmondta azt is, hogy a kormány jelentősen emeli az egészségügyi közalkalmazottak bérét, valamint hogy elfogadták az öt népegészségügyi programot és a sürgősségi ellátásról szóló koncepciót.

A kórháziadósság-átvállalásról szólva elmondta, az intézmények a következő évet konszolidált állapotban kezdik. "Ugyanakkor zajlik az Emmi és a Pénzügyminisztérium közös felmérése a kórházak gazdálkodási viszonyairól, aminek a végén, remélem, módszertant tudunk váltani: amilyen deficitet a kórházak el tudnak kerülni, azt kerüljék el" – utalt arra Kásler Miklós, hogy jelenleg az állam automatikusan kifizette a kórházak minden keletkező adósságát. A módszertani javaslat jövő év elejére készülhet el.

A sürgősségi alapellátást az egészségügyi ellátás egészével, illetve az öt leggyakoribb népbetegség megelőzéséhez kapcsolódó programmal együtt formálják át.

"Elvárásunk, hogy a diagnózisnak a beteg lakóhelyéhez legközelebbi intézményben kell megszületnie. A sürgősségi ellátásnál nagyon fontos lépés lesz, hogy létrehozunk egy irányítási egységet a kórházakban, amely szelektálja a betegeket az alapján, hogy ki milyen súlyos sérült és milyen ellátásra tarthat igényt. Nagyon sok olyan beteg jelentkezik, aki nem sürgősségi ellátást igényel.

A diszpécser központ 3 perc alatt fog mindenkit a megfelelő helyre irányítani" – ígérte Kásler Miklós.

Az öt nemzeti egészségprogram az egészségmegőrzés révén kapcsolódik az átalakításhoz.

"Az elsődleges prevenciót érvényesíteni szeretnénk az ellátórendszer minden részében, de az oktatásban is, már óvodás kortól: egészséges táplálkozás, egészséges életmód, szűrővizsgálatok daganatos és keringési betegségeknél, mentálhigiénés program és mozgásszervi betegségek, amire már a kialakulás előtt fel kell hívni a figyelmet" - mondta Kásler. Példaként felhozta, minden óvodában ki kell alakítani egy néhány négyzetméteres kavicsos területet, ahol a gyerekek mezítláb járva kikerülhetik a későbbi lúdtalpat.

A nemzeti programok tartalmazzák a rehabilitáció különböző formáit is, és ha mindez együtt van, akkor lehet majd arról beszélni, hogy mindez mennyibe kerül.

Az összességében több száz oldalnyi dokumentumcsomag alapján szerinte meg lehet kezdeni a gyakorlati munkát.

(forrás: Info Rádió)

cimkék

hirdetés
hirdetés

Könyveink