hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Kásler: Az emlő- és méhnyakszűrés hatékonyan működik

A daganatok előfordulási gyakoriságának emelkedése mellett a halálozás stagnál – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Magyar Hírlapnak adott interjúban.

– A kormány egyik fő célkitűzése, hogy a magyar lakosság egészségi állapota folyamatosan javuljon, és az egészségben eltöltött életévek száma növekedjen. Hogyan kívánják ezt biztosítani?

– Ezt szolgálja az egészségügy átfogó megújítására irányuló, a legnagyobb egészségveszteségek mérséklését célzó öt Nemzeti Egészségügyi Program, amelyek közé tartozik a Nemzeti Rákellenes Program és annak az infrastrukturális hátterét biztosító Egészséges Budapest Program. Az összehangolt programok együttesen biztosítják, hogy széles körű kormányzati támogatással, szakmai és civil szervezetekkel együttműködésben, a lakosság legszélesebb köreinek bevonásával Magyarország képes legyen elérni, hogy állampolgárai egészségesebb, hosszabb életet élhessenek. Ezen programok intézkedései olyan folyamatokat alapoznak meg, amelyek hozzájárulnak az egészséges nemzet korszakának kiépítéséhez, a nemzeti egészségvagyon növeléséhez és a népességfogyás megállításához.

– Mit tesznek a rákhalálozás csökkentéséért?

– Az Egészségügyi Világszervezet felhívást intézett és ajánlásokat fogalmazott meg annak érdekében, hogy minden ország a saját nemzeti egészségügyi helyzetét felmérve nemzeti rákkontroll programot dolgozzon ki. Ezeket az ajánlásokat figyelembe véve az Országos Onkológiai Intézet a vezetésemmel 1993-ban összeállította a daganatos betegségek megelőzésére és terápiás kezelésére vonatkozó Nemzeti Rákellenes Programot, a közép-európai országok közül elsőként. Mivel a halálokok között a rákbetegség továbbra is a második helyen áll, a megújított Magyar Nemzeti Rákkontroll Program komplex egészségügyi-szakmai és társadalmi cselekvési programot tartalmaz, annak érdekében, hogy 2030-ra a rákhalálozás legalább tíz százalékkal csökkenjen.

– Melyek a rákkontroll program legfontosabb elemei?

– Az átdolgozott rákellenes program abból az alapvetésből indul ki, hogy a daganatok jelentős részének kialakulása életmódbeli változtatással megelőzhető, illetve a daganatok szűrésével és korai diagnózisával a daganatos betegség eredményesen kezelhető. A program sikerességének egyik lehetősége az egész népességre kiterjedő daganatszűrés hatékonyságának növelése. A szűrhető daganatok közül az emlő és méhnyak szűrése hatékonyan működik. A jogszabály-változások lehetővé tették, hogy 2015. október 1-től a népegészségügyi célú méhnyakszűrésben a területi védőnői ellátás is részt vegyen.

A daganatszűrés hatékonyságának növelésére jelen program célul tűzi ki a mozgó szűrőállomások számának emelését, a szűrésben részt vevő védőnői hálózat megerősítését, valamint a háziorvosok mozgósító szerepének jobb kihasználása érdekében informatikai eszközrendszerrel erősíti meg a háziorvosi hálózatot. A szűrhető daganatok közül a 2018-as évben megkezdődött a vastagbélrák kiszűrésére alkalmas vizsgálatok elindítása. A Nemzeti Rákregiszterre lejelentett éves esetszám folyamatosan növekedett, azonban a daganatok előfordulási gyakoriságának emelkedése mellett a halálozás stagnál, amely az onkológiai szakma eredményes gyógyító tevékenységének tulajdonítható.

– Melyeket tart a legfontosabb egészségügyi fejlesztéseknek ezen a téren?

– A daganatos megbetegedések halálozási arányának csökkentésére a leghatékonyabb stratégia a daganatok korai diagnosztizálása, a korai stádiumban elkezdett kombinált kezelés. A korszerű daganat-diagnosztika infrastruktúrájának fejlesztési igényeit folyamatosan felmérjük. Az onkológiai beruházások érintik a diagnosztika (labor, patológia, képalkotás) és három terápiás modalitás (daganatsebészet, sugárterápia és gyógyszeres kezelések) eszközparkjának fejlesztését.

A daganatos betegellátást végző onkológiai ellátóhelyek és az optimális betegutak kialakításának érdekében szükséges az onkológiai ellátás informatikai és adatszolgáltatási rendszereinek fejlesztése, ennek érdekében onkológiai modul kialakítására kerül sor az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teren (EESZT) belül.

– Mindenki hozzáférhet a korszerű lehetőségekhez?

– Az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés tekintetében az esélyegyenlőséget is biztosítani kívánjuk. Ennek eszközeként az Egészséges Budapest Program támogatásával virtuális onkoteam szolgáltatás valósul meg az Országos Onkológiai Intézetben kialakítandó Telemedicina Központ révén az egész ország számára. Az onkológiai ellátórendszer informatikai fejlesztésével optimalizálni lehet a betegek hozzáférési lehetőségeit a legmegfelelőbb onkológiai ellátáshoz.

A teljes interjút a Magyar Hírlap közli.

(forrás: Magyar Hírlap)
hirdetés

Könyveink