2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Kanyarójárvány: hét áldozat

Romániában hét ember vesztette életét a kanyarójárvány miatt, amely eddig több mint 1700 személyt fertőzött meg.

Az egészségügyi minisztérium nyilvántartásában 1725 megbetegedés és hét haláleset szerepel, egy nyolcadik gyanús esetet még vizsgálnak – közölte Valentin Popescu, a szaktárca szóvivője.

Romániában szeptemberben jelentették be a hatóságok, hogy kanyarójárvány van. Azóta az ország több mint háromnegyedében, 32 megyében jelentettek megbetegedéseket. Legtöbben Erdélyben, vagyis Arad (454-en), Maros (238-an) és Temes megyében (240-en) fertőződtek meg a vírussal.

A minisztérium szerint a „felelőtlen oltásellenes kampány” okolható a járványért. A kanyaró elleni vakcina beadását 2014-ben kezdték tömegesen megtagadni Romániában egyes televíziós személyiségek és az ortodox egyházhoz közel álló alapítványok által indított ellenkampány hatására.

A szaktárca a járvány megfékezése érdekében csökkentette az olthatóság alsó határát, így a már 9 hónapos csecsemők is beolthatók. Eddig minimum egyéves korban kaphattak kanyaróellenes vakcinát. A szóvivő felszólította azokat szülőket, akiknek a gyermekei nem kapták meg az oltást, hogy pótolják utólag a mulasztást.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink