hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Kalcium a koszorúérben – több szerv későbbi betegségére utalhat

CT-vel a koszorúerekben megjelenő kalcium kimutatható, használják is ezt a vizsgálatot az infarktuskockázat korai jelzésére. Úgy tűnik, a mérés a rosszindulatú daganatok, a krónikus vesekárosodás és az obstruktív tüdőbetegség kialakulásának valószínűségéről is ad információt, írja az otszonline.

Az Egyesült Államok nemcsak nagy ország, de multietnikus közösség is, ezért az ott szervezett epidemiológiai tanulmányokban a legkülönbözőbb eredetű, bőrszínű emberek vesznek részt. A legismertebb ilyen vizsgálat a Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA), melyet hat amerikai közösségben szerveztek, a 45–84 esztendős vizsgálati alanyok száma 6814 volt, ebből 38% fehérbőrű, 28% afroamerikai, 22% hispán eredetű, 12% ázsiai származású, döntően kínai. A megfigyelés kezdetén kardiovaszkuláris betegségek szempontjából valamennyi résztvevő egészségesnek bizonyult.

A vizsgálati alanyok egészségi állapotát átlagosan 10,2 éven át követték. A férfiak és nők aránya kiegyenlített volt. Minden 9–12 hónap végén részletes fölmérés történt esetleges szív-ér rendszeri esemény vagy a halál rögzítésére. Összeírták a kockázati tényezőket (dohányzás, koleszterinszint, vérnyomás és antihipertenzív gyógyszerek, cukorbetegség, kalcium a koszorúerekben).

Az egy évtizedes megfigyelés során a 6814 vizsgálati alany 1238 nem szív eredetű kóros állapotát észlelték (prosztata, tüdő, gasztrointesztinális/colon, bőr, vér, uterus/ovarium cancer, vesebetegség, tüdőgyulladás, demencia és csípőtörés). Azoknál, akiknek a coronaria-kalcium értéke 400 egység fölött volt, kóros nonvaszkuláris esemény 36,9%-os gyakorisággal fordult elő, míg abban a csoportban, ahol coronaria-kalcium-lerakódást nem figyeltek meg, nem kardiovaszkuláris kórkép csak 11%-ban következett be.

A vizsgálat végén krónikus obstruktív tüdőfolyamatot 161 esetben észleltek. Ahol a coronaria-kalcium meghaladta a 400 egység szintet, ez a diagnózis 2,7-szer gyakoribb volt, mint a koszorúér-kalcium nélküli résztvevőknél.

A megfigyelés befejezésekor 710 rosszindulatú daganatot írtak le: ezek kétharmada (68%) a kimutatható kalciummal szereplők csoportjában fordult elő. Valamennyi rizikófaktor figyelembevétele után a rákos betegek 53%-a a 400 egységnél nagyobb kalciumszintű páciensek közül került ki.

Krónikus vesebetegség az évtized végére 395 esetben alakult ki, a gyakoriság a kalcium nélküli csoportban 3%-nak, a 400 egység kalciumszintűek körében 13%-nak bizonyult. Az egyéb faktorok figyelembevétele után a magas coronaria-kalcium-érték a vesebetegség 70%-kal nagyobb valószínűségével járt.

Szignifikáns összefüggést figyeltek meg a coronaria-kalcium és a pneumónia, illetve a csípőtörés között, de nem találtak kapcsolatot a koszorúérbeli kalcium és a mélyvénás trombózis, illetve a demencia között, ha figyelembe vették az életkort, a nemet, a jövedelmet és a biztosítás mértékét – ámbár lehet, hogy csak a kis esetszám miatt.

A munkacsoport hangsúlyozza, hogy a coronaria-kalcium és a MESA tanulmányban szereplő rizikófaktorok figyelembevételével már leírták az egyénre szabott kardiológiai prevenciós döntések szempontjait, ezt a cikket a Journal of American College of Cardiology tavaly közölte.

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés