2020. augusztus. 13., csütörtök - Ipoly.
hirdetés
hirdetés

Kalcium a koszorúérben – több szerv későbbi betegségére utalhat

CT-vel a koszorúerekben megjelenő kalcium kimutatható, használják is ezt a vizsgálatot az infarktuskockázat korai jelzésére. Úgy tűnik, a mérés a rosszindulatú daganatok, a krónikus vesekárosodás és az obstruktív tüdőbetegség kialakulásának valószínűségéről is ad információt, írja az otszonline.

hirdetés

Az Egyesült Államok nemcsak nagy ország, de multietnikus közösség is, ezért az ott szervezett epidemiológiai tanulmányokban a legkülönbözőbb eredetű, bőrszínű emberek vesznek részt. A legismertebb ilyen vizsgálat a Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA), melyet hat amerikai közösségben szerveztek, a 45–84 esztendős vizsgálati alanyok száma 6814 volt, ebből 38% fehérbőrű, 28% afroamerikai, 22% hispán eredetű, 12% ázsiai származású, döntően kínai. A megfigyelés kezdetén kardiovaszkuláris betegségek szempontjából valamennyi résztvevő egészségesnek bizonyult.

A vizsgálati alanyok egészségi állapotát átlagosan 10,2 éven át követték. A férfiak és nők aránya kiegyenlített volt. Minden 9–12 hónap végén részletes fölmérés történt esetleges szív-ér rendszeri esemény vagy a halál rögzítésére. Összeírták a kockázati tényezőket (dohányzás, koleszterinszint, vérnyomás és antihipertenzív gyógyszerek, cukorbetegség, kalcium a koszorúerekben).

Az egy évtizedes megfigyelés során a 6814 vizsgálati alany 1238 nem szív eredetű kóros állapotát észlelték (prosztata, tüdő, gasztrointesztinális/colon, bőr, vér, uterus/ovarium cancer, vesebetegség, tüdőgyulladás, demencia és csípőtörés). Azoknál, akiknek a coronaria-kalcium értéke 400 egység fölött volt, kóros nonvaszkuláris esemény 36,9%-os gyakorisággal fordult elő, míg abban a csoportban, ahol coronaria-kalcium-lerakódást nem figyeltek meg, nem kardiovaszkuláris kórkép csak 11%-ban következett be.

A vizsgálat végén krónikus obstruktív tüdőfolyamatot 161 esetben észleltek. Ahol a coronaria-kalcium meghaladta a 400 egység szintet, ez a diagnózis 2,7-szer gyakoribb volt, mint a koszorúér-kalcium nélküli résztvevőknél.

A megfigyelés befejezésekor 710 rosszindulatú daganatot írtak le: ezek kétharmada (68%) a kimutatható kalciummal szereplők csoportjában fordult elő. Valamennyi rizikófaktor figyelembevétele után a rákos betegek 53%-a a 400 egységnél nagyobb kalciumszintű páciensek közül került ki.

Krónikus vesebetegség az évtized végére 395 esetben alakult ki, a gyakoriság a kalcium nélküli csoportban 3%-nak, a 400 egység kalciumszintűek körében 13%-nak bizonyult. Az egyéb faktorok figyelembevétele után a magas coronaria-kalcium-érték a vesebetegség 70%-kal nagyobb valószínűségével járt.

Szignifikáns összefüggést figyeltek meg a coronaria-kalcium és a pneumónia, illetve a csípőtörés között, de nem találtak kapcsolatot a koszorúérbeli kalcium és a mélyvénás trombózis, illetve a demencia között, ha figyelembe vették az életkort, a nemet, a jövedelmet és a biztosítás mértékét – ámbár lehet, hogy csak a kis esetszám miatt.

A munkacsoport hangsúlyozza, hogy a coronaria-kalcium és a MESA tanulmányban szereplő rizikófaktorok figyelembevételével már leírták az egyénre szabott kardiológiai prevenciós döntések szempontjait, ezt a cikket a Journal of American College of Cardiology tavaly közölte.

(forrás: otszonline.hu )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!