hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Júniusban kapott sürgős beutalót, szeptemberben tudták fogadni

A 444 szerint egy vidéki nagyváros háziorvosa nem tudja a betegeit beutalni szakrendelésre a helyi kórházba, mert papíron ugyan van ellátás, de valójában vagy nincs orvos, vagy több hónapja szabadságon van.

A háziorvos elmondása szerint az elmúlt néhány hónapban három olyan eset is volt, amikor nem tudta a rákos betegeit hova beutalni, mert nem volt kompetens orvos az illetékes szakrendelésen: „A helyi kórházban egyetlen nyugdíjas főorvosnő rendel a bőrgyógyászaton, akinek rengeteg szabadsága van. Tavaly nyáron már elhunyt egy idős betegem bőrtumorban, illetve annak súlyos áttéteiben. Júniusban kapott sürgős bőrgyógyászat beutalót, szeptemberben látta bőrgyógyász. Már nem volt műthető.”

Egy másik betegnek hónapokig tartó várakozás után sikerült bejutnia ugyanerre a rendelésre, az egyetlen bőrgyógyász két hónapig szabadságon volt, írja a lap.

Egy másik város kórháza a területi ellátási kötelezettség miatt nem fogadhatja a betegeket, a sebész pedig addig nem műtheti meg őket, amíg nincs bőrgyógyászati szakvélemény. Így viszont nem marad más, minthogy „az egyetlen bőrgyógyász doktornő szabadsága alatt a rosszindulatú bőrdaganatos betegek vagy várnak, vagy szereznek lakcímet olyan helyen, ahol nem csak papíron létezik az ellátás, vagy a magánellátáson és magánkapcsolataikon keresztül találnak kiskaput.”

A háziorvos úgy látja, sokat segítene, ha az Emberi Erőforrások Minisztere feloldaná a területi ellátási kötelezettséget, és akkor tudnának beutalni olyan helyekre betegeket, ahol tényleg van ellátás. Erre egyébként idén tavasszal is volt példa,

Továbi részletek ITT

(forrás: 444.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink