2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Június elsejétől újraindulnak a népegészségügyi szűrővizsgálatok

Müller Cecília tisztifőorvos az Origo szerint arról beszélt az operatív törzs hétfői tájékoztatóján, hogy nagyon kedvezőek a hazai járványügyi adatok.

Az aktív fertőzöttek 42, a meghaltak 60, a gyógyultak 49 százaléka budapesti – számolt be a legfrissebb adatokról az országos tiszti főorvos az Origo tudósítása szerint. Hozzátette, a megbetegedettek 58 százaléka nő, 42 százaléka pedig férfi, ami nem csoda, mert hazánkban több az idős hölgy, ilyen a demográfiai korfa nálunk.

Müller Cecília örömmel jelentette be: már több a gyógyult, mint az aktív fertőzött, ami azt jelenti, hogy a járvány lecsengő szakaszában vagyunk. Jelenleg 430 főt kezelnek kórházban, ami szintén jó hír, mert ez az aktív fertőzöttek kevesebb, mint harmadát jelenti – emelte ki, hozzátéve, jelenleg most harmincan vannak lélegeztetőgépen. Mindössze nyolcvanan betegedtek meg 19 éves kor alatt a járvány teljes időtartama alatt – jelezte. Hazánkban 29 év alattiak nem haltak meg, hárman haltak meg 30-39 év között és 80 év felett 228 fő szerepel a nyilvántartásban.

Müller Cecília elmondta, az egészségügyi hatóságok, a kormányhivatalok és a járási hivatalok munkatársai rengeteget dolgoznak, bár ez egy kissé rejtve marad a nagyközönség előtt. Ezek a szakemberek nem csak ellenőriznek, hanem járványügyi elemző munkát folytatnak, eljárásrendeket dolgoznak ki és kontaktkutatást végeznek, illetve konzultációkkal segítik a járványkezelést.

Június elsejétől újraindulhatnak a népegészségügyi szűrővizsgálatok is –  jelentette be Müller Cecília. Fontos, hogy mammográfiás vizsgálatokat, a méhnyakrákszűrést és a vastagbélszűrést is csak egészségesek vegyék igénybe.

(forrás: Origo)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés