2020. szeptember. 28., hétfő - Vencel.

Az eddigi 500-ból jelenleg 264 egészségügyi dolgozó aktív fertőzött

Jelenleg 264 aktív fertőzöttről tudunk az egészségügyben; a járvány kezdete óta 500 egészségügyi dolgozó volt pozitív, ami az összes eset 14 százaléka.

hirdetés

Nemrégiben az aktív fertőzöttek fele még kórházi ellátásra szorult, mára ez az arány kb. egyharmadra csökkent – hangzott el az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. Mindezek ellenére résen kell lennünk: kicsi, de növekedés volt kimutatható az elmúlt napokban az új fertőzöttek számában, hangsúlyozta Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos jelezte, járványügyi szempontból is új értékelés lép életbe mától, hiszen külön figyeljük Budapest és a vidék helyzetét – ennek megfelelően módosulnak az adatok is. Budapesten ma 45 százalékot tesz ki az aktív fertőzöttek száma, míg az eddig elhunyt 462 személy 62 százaléka budapesti. A gyógyultak 45 százaléka budapesti, míg vidékiek esetén 55 százalék ugyanez az arány.

A járvány során igazoltan fertőzöttek száma 100 ezer lakosra vetítve Magyarországon 36,2 személy.

 

A kijárási korlátozás szabályainak megszegése miatt összesen 51 382 szabálysértést észleltek rendőrök, közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa. Kiss Róbert elmondta: 26 755 figyelmeztetést adtak, 13 132 helyszíni bírságot szabtak ki és 11 495 feljelentést tettek. Összesen 370 büntetőeljárást kezdeményeztek, ebből 94-et rémhírterjesztés miatt.

Hétfőtől az ország teljes területén kivezették a kijárási korlátozás szabályait. A rendőrség március 28. óta látta el a kijárási korlátozásokkal kapcsolatos ellenőrzési feladatait.
   

Mától újabb változások léptek életbe az egészségügyben: visszavezették az elektív műtéteket, fokozatosan jöhetnek a krónikus és a kúraszerű ellátások, és lehetővé válnak a nem népegészségügyi szűrések is. Telefonos bejelentkezésre van szükség, figyelmeztetett újfent Müller Cecília, aki emlékeztetett: azon ágyak egyharmadát is felszabadították, amelyeket korábban a koronavírusos betegek ellátásra jelöltek ki. Prioritást élvez a szív-érrendszeri betegségek ellátása, mondta, hiszen hazánkban a halálesetek több mint fele erre a betegségcsoportra vezethető vissza.

Nincs akadálya annak, hogy a rokonok meglátogassák egymást – ­ felelte egy kérdésre válaszolva az országos tisztifőorvos. De csak egészségesek találkozzanak, és az utazás során viseljenek maszkot!

A WHO azon felvetésére, hogy télen visszatérhet a járvány és az egybeesik a szezonális influenzajárvány idejével, az országos tisztifőorvostól azt hallottuk, ez is egy forgatókönyv. De bármi lesz, résen kell lennünk és fenntartanunk a járványügyi biztonságot – ezért tartjuk fenn az intenzív ágyak egy részét a továbbiakban is. S hogy milyen számnál kell megfontolni a korlátozások esetleges újbóli bevezetését? Müller Cecília szerint a járványügyi mutatók segítenek, de nem lehet egy-egy számmal meghatározni a döntések alapját.

Az eddig igazolt 3535 fertőzött közül jelenleg 264 aktív fertőzött egészségügyi dolgozóról tudunk; a járvány kezdete óta 500 egészségügyi dolgozó volt pozitív, ami az összes eset 14 százaléka – hallhattuk az operatív törzs tájékoztatóján.

 

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!