hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Egészségügyi csomópontok

Az ellátásszervezés szempontjából nem hátrányos, hogy a betegek, sokszor háziorvosok tanácsára, a legjobbnak tartott orvosokhoz, kórházakhoz igyekeznek. Az egészségügyi államtitkárság ezt a „pozitív gyakorlatot” meg is szeretné erősíteni – írja a Magyar Hírlap.

Sajátos elemzésre készül az egészségügyi államtitkárság. A már meglévő, intézményszintű analízis után megvizsgálják azt is, hogy a betegek melyik kórházhoz, osztályhoz fordulnak szívesen egy-egy bajukkal. Ezzel finomítható lenne a tényleges betegutak által kirajzolódó képtájékoztatta a Magyar Hírlapot Gaál Péter, a kabinet külsős tagja. A szakember elmondása szerint az elemzéshez továbbra is az Országos Egészségbiztosítási Pénztár betegforgalmi adatbázisának személytelenített verzióját használják majd.

Eddig is tudták – tette hozzá Gaál –, hogy vannak kiemelt csoportosulási helyek a betegellátó rendszerben, amelyek középpontjában egy-egy szakmai berkekben is elismert orvos áll, akihez mások tapasztalatai alapján a beutaló kollégák és a betegek egyaránt bizalommal fordulnak. Mostanáig senki nem mérte föl ezeket a csomópontokat, noha az ilyen vizsgálattal jól láthatóvá válnak a betegek számára legfontosabb elérési lehetőségek, minden orvosi szakágban. Az elemzésnek a pozitív gyakorlat megerősítése a célja. Gaál szerint a pontok feltérképezése a formális és informális képzésben is jelentős szerepet kaphat.

(forrás: Magyar Hírlap)
hirdetés

Könyveink