2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Jószerivel csak a magyarok fizetnek borsos árat a PCR-tesztért

Összességében szinte minden uniós országban sokkal könnyebb ingyenes tesztet csináltatni, mint Magyarországon, írja a 444.hu.

Magyarországon ahhoz, hogy valakit kötelezően, ingyen teszteljenek, több feltételt is teljesíteni kell, írja a 444.hu. Először is, koronagyanús tüneteket kell produkálni (köhögés, láz, nehézlégzés, szaglásvesztés, ízérzés hiánya vagy zavara). Ezt kiválthatja, ha valakinél már kimutatták a „COVID-19 fertőzésre jellemző radiológiai eltérést”, amihez külön vizsgálat kell, illetve ha valakinél a háziorvos koronavírus-fertőzést gyanít. 

De önmagában egyik sem elég, legalább egynek teljesülnie kell az alábbiak közül is:

  • az illető erősen fertőzött területen járt,
  • kontaktusba került fertőzött személlyel,
  • járó- vagy fekvőbeteg-ellátásra szorul bármi miatt,
  • közvetlen betegellátásban résztvevő egészségügyi dolgozó,
  • kockázati csoportba tartozó személyeket gondozó, bentlakásos intézményben lakik vagy dolgozik.

Ezért nem tesztelik például a koronavírus-fertőzöttek szoros kontaktjait, ha tünetmentesek. Az ő esetükben legfeljebb „a rendelkezésre álló kapacitásnak megfelelően” lehet tesztet kérni, kivéve az egészségügyi és bentlakásos szociális intézmények dolgozóinál, akiket a karantén elején és végén is tesztelnek. 

Ehhez képest más országok igyekeznek úgy alakítani a szabályozást, hogy minél többen hozzáférjenek a tesztekhez, mielőbb azonosítva ezzel a fertőzötteket, akiket aztán el lehet különíteni, és meg lehet szakítani a fertőzési láncokat.

Népszava: Több fertőzött, drágább állami teszt

Miközben új rekordot döntött a koronavírusos esetek száma, és megint van halálos áldozata a járványnak, Sopronban az állami kórház a magáncégeknél is drágábban vesz mintát, írja a Népszava.

Nem veszi le olcsón a mintát az utazáshoz kötött PCR teszthez a Soproni Gyógyközpont, vagyis a nyugati határszél állami kórháza, az országban általános 30 ezer forint körüli árra ugyanis több mint 60 százalékot tesz rá, egy vizsgálat 50 ezer forintba kerül. Az ilyen, hivatalosan utazáshoz kötött mintavételnek nevezett eljárást például azok kérhetnek, akik külföldről hazatérve nem szeretnének két hétig karanténban lenni, és negatív eredménnyel hamarabb szabadulnának.

A kórház a levett mintákat – a lap információi szerint – a Synlab magánlaborba küldi tovább, valójában ott végzik el a vizsgálatot. Ez azért érdekes, mert Sopronban egy másik helyen is lehet tesztet kérni, méghozzá épp a Synlab-nál, ahol viszont a SARS-CoV-2 RT-PCR teszt már csak 32 ezer forintba kerül. Megkeresték a kórházat, hogy megtudják, mi indokolja ezt az árszabást, és eddig hány embertől vettek mintát, de eddig nem érkezett válasz kérdésekre.

Az átlagos árnál 18-20 ezer forinttal magasabb tarifával egyébként a legdrágább tesztelők közé tartozik a soproni állami kórház Magyarországon, de még Ausztriában is találni kedvezőbb ajánlatot. Bécsben van, ahol 105 euróért, azaz nem egészen 38 ezer forintért készítik el a vizsgálatot 24 óra alatt. Nem csak az árak különösek a soproni intézményben, hanem a fizetési mód és a munkatempó is: bár mindenhol a kártyás fizetést preferálják a járvány terjedésének visszaszorítása érdekében, a kórházban csak készpénzzel lehet fizetni, az utazáshoz kötött PCR teszt eredményére pedig legalább 48-72 órát kell várni.

Mint azt a MedicalOnline megírta, hazai szakemberek, így Oroszi Beatrix epidemiológus, az ITM szakértője is azt javasolja, hogy tegyék ingyenéssé a teszteket.

(forrás: 444.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 1,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés