hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Jógával a depresszió ellen

Egy amerikai kutatócsoport a jógának a depresszióra kifejtett pozitív hatásait vizsgálva megállapította, hogy a jóga a GABA szintjének növelésével járul hozzá a depresszív tünetek leküzdéséhez.

A Boston University School of Medicine (BUSM) kutatócsoportja a The Journal of Alternative and Complementary Medicine folyóiratban publikált cikkében arról számolt be, hogy a jóga régóta ismert antidepresszív hatásának hátterében (többek között) a gamma-aminovajsav (GABA), egy neurotranszmitter szintjének emelkedése állhat.

A cikk rövid összefoglalója (abstract) az alábbi linken érhető el: Chris C. Streeter et al. Thalamic Gamma Aminobutyric Acid Level Changes in Major Depressive Disorder After a 12-Week Iyengar Yoga and Coherent Breathing Intervention, The Journal of Alternative and Complementary Medicine (2020).

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

A depresszió az Egyesült Államokban évente 16 millió embert érint, és a WHO adatai szerint globálisan a munkaképtelenség vezető okának tekinthető. Nagy morbiditása miatt rengeteg kutatás folyik a kezelési módszerek feltárására. A Boston University mostani tanulmányában kimutatták, hogy a jóga rövid távon megemeli a GABA (gamma-aminovajsav), a központi idegrendszer egyik neurotranszmitterének szintjét, ami a depresszív tünetek enyhülését okozza.

Vizsgálatukban 30, a depresszió klinikai tüneteit mutató beteget osztottak két csoportba, és mindkettőnél három hónapon keresztül heti többszöri 90 perces jógázást rendeltek el – az első csoportnál három alkalmat biztosítottak, a másodiknál kettőt. A betegeknél az első alkalom előtt és az utolsó alkalmat követően agyi MR vizsgálatot végeztek, illetve mindkét csoport betegeit megkérték arra, hogy tüneteiket egy önbevallásos skálán, egy betegnaplóban pontozzák, jegyezzék fel.

Az eredmények szerint mindkét csoport depresszív tünetei enyhültek, és a kiinduláshoz képest a GABA szint növekedést mutatott. A megemelkedett GABA szint a betegek többségénél még az utolsó jógaalkalom utáni negyedik napon is kimutatható volt, de legfeljebb nyolc napig volt észlelhető – ebből a kutatók arra következtettek, hogy már heti egy alkalom is elégséges lehet a megemelkedett GABA szint fenntartásához. Nyilvánvaló hiányosságai (pl. kis elemszám, kontroll csoport hiánya) mellett a vizsgálat legfőbb erőssége, hogy az agyi képalkotó vizsgálatok eredményeit a jóga alkalmazásával összepárosítva kimutatta a „hatásmechanizmust”, vagyis azt, hogy a jóga milyen módon képes csökkenteni a betegek depresszív tüneteit.

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink