hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Jogállási törvény: a rezidensek a legkiszolgáltatottabbak

Ha kiszállnának az állami rendszerből, vissza kellene téríteniük az ösztöndíjukat, de ez sem fogja ott tartani őket – mondta az InfoRádióban dr. Daróczy-Gaál Ágnes, a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke.

A rezidensek a legkiszolgáltatottabb alanyai az új egészségügyi szolgálati törvénynek, mert ha nem vállalják a feltételeket, milliókat kell visszafizetniük, hiszen szakvizsgához csak az állami rendszeren belül maradva juthatnak – mondta az InfoRádiónak dr. Daróczy-Gaál Ágnes, a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke.

„Ők állnak a hierarchia alján” – fogalmazta meg az alelnök a rezidensek helyzetét, hozzátéve: nekik nincs lehetőségük kilépni a magánegészségügybe. Azoknak, akik az ösztöndíjprogramban benne vannak és megszakítják a szakképzésüket, vissza kell fizetniük az eddig számukra kiutalt összeget.

Röghöz köti őket az is, hogy a szabályozás kimondja: annyi évig, ameddig ösztöndíjat kaptak, az állami rendszerben kell teljes állásban dolgozniuk, vagy félállásban kétszer annyi ideig. Bár az ösztöndíj idejétől függően nagy különbségek lehetnek abban, hogy kit mennyivel terhelne egy ilyen visszafizetés, Daróczy-Gaál Ágnes úgy fogalmazott, több milliós is lehet egy-egy ilyen visszatérítés.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink